Két tini addig elemezte a NASA űrtávcsövének adatait, amíg felfedeztek négy exobolygót

Kartik Pinglé és Jasmine Wright még a középiskolát sem fejezte be, de már felfedeztek négy új bolygót, és társszerzőként publikáltak egy tudományos cikket. Az újonnan felfedezett, a Földtől mintegy 200 fényévnyire lévő bolygókról szóló tanulmányukat januárban a The Astronomical Journal jelentette meg – írja a CNN.

"Emlékszem, amikor hazaértem, és elújságoltam a szüleimnek: 'Nos, azt hiszem, felfedeztünk egy többtagú bolygórendszert', nem igazán értették, hogy ez mitől lenne különösen nagyobb dolog" – mesélte a 18 éves Jasmine Wright, aki a Massachusetts állambeli Bedfordban jár középiskolába.

A lány és a 16 éves Kartik Pinglé barátja, aki a cambridgei Rindge & Latin School tanulója, egy olyan kutatási programban vettek részt, amely a helyi középiskolásokat köti össze a Harvard Egyetem és a Massachusettsi Műszaki Egyetem (angolul Massachusetts Institute of Technology, rövidítve MIT)  tudósaival. A mentorprogram a Harvard & Smithsonian Asztrofizikai Központban zajlik, ahol a hallgatók egy hónapot töltenek el együtt egy képzésen, mielőtt egy éven át tartó kutatási projektbe kezdenének a számukra kirendelt mentorukkal.

Pinglé elmondta, hogy az ő projektjük például azzal kezdődött, hogy valami különlegeset kerestek a NASA TESS küldetését elemző adatok között. A TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) a NASA egyik programja keretében a MIT által megépített műhold, amelyet 2018. április 19-én bocsátottak fel a világűrbe. A fényes csllagok vizsgálatára fellőtt, Föld körül keringő műhold segítségével a NASA egyik nagy látószögű távcsövének adatait elemezték a srácok, majd közel két hónapnyi munka után megtalálták egy több tagú bolygórendszer jeleit.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

"Felfedezésük azért jelentős, mert egy olyan fényes csillagalapú rendszerre bukkantak, amelynek több mint három exobolygója (Naprendszeren kívüli bolygója) van, és a naprendszerünkkel összehasonlítva tanulmányozható" – mondta a két tinédzser mentora Tansu Daylan, aki egyben a MIT Kavli Asztrofizikai és Űrkutatási Intézetének posztdoktori kutatója. 

"Az ilyen csillagok által kibocsátott fény miatt viszonylag könnyen észlelhető a tranzit jelensége, vagyis amikor egy bolygó halad el a csillag előtt, ami jelentős információval szolgál az exobolygókat kutatók számára. A több bolygót is befogadó rendszerek pedig azért érdekesek a tudósoknak, mert azonos eredetűek és nagyrészt ugyanolyan a történetük, kialakulásuk is. E kettő kombinációja teszi ezt az egészet meglehetősen egyedivé" – magyarázta Daylan.

A NASA a weboldalán kiemelte a tinédzserek felfedezését, és az általuk azonosított egyik égitestet úgy írta le, mint "egy perzselően forró szuper-föld, amely másfélszer akkora, mint a mi bolygónk, a felszíni hőmérséklete pedig az 1500 Fahrenheitet (~816 Celsius fokot) is meghaladhatja".

A Földtől nagyjából 200 fényévre fekvő égitesteket végül a HD 108236 B, C, D és E névre keresztelték, a két fiatal pedig a CNN riporterének elmondta, hogy később, az egyetemen mindketten asztrofizikát szeretnének tanulni. Az Amerikai Egyesült Államokban számos hasonló programban vehetnek részt a fiatalok, és a NASA is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a csillagászat iránt érdeklődő diákoknak már az egyetemi képzés előtt is lehetőséget adjon a kutatómunkára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek