Ősi szuperföldet találtak a galaxisunkban

A kutatók új kőzetbolygót fedeztek fel a galaxis egyik legrégebbi csillagának közelében, melyet a Földhöz való hasonlósága miatt Szuperföldnek neveztek el. A TOI-561b névre keresztelt égitest körülbelül másfélszer akkora, mint a bolygónk, de kevesebb mint fél földi nap alatt kerüli meg a csillagát - adja hírül a news.ucr.edu.

A bolygóról készült illusztrációForrás: W. M. Keck Observatory/Adam Makarenko/news.ucr.edu

A csillaghoz való közelsége miatt meglehetősen forró hőmérséklet uralkodik rajta, becsült átlagos felületi hőmérséklete meghaladja az 1700 Celsius-fokot így ma valószínűleg nincs rajta élet, de nem kizárt, hogy valaha lehetett.

Érdekesség, hogy bár a bolygó tömege nagyjából háromszorosa a Földének, sűrűségük közel azonos, nem pedig nagyobb, mint ahogy várnánk, ez pedig azt támasztja alá, hogy az égitest valóban nagyon régi. Minél idősebb ugyanis egy bolygó, annál kevésbé sűrű, mert kialakulásakor nem volt még elérhető annyi nehéz elem. A nehéz elemek fúziós reakciók során keletkeznek a csillagokban, ahogy azok öregszenek, végül a csillagok felrobbannak, szétszórva ezeket az elemeket, amelyekből új csillagok és bolygók alakulnak ki.

"A TOI-561b az egyik legrégebbi sziklás bolygó, amelyet eddig felfedeztek" - mondta Lauren Weiss, a Hawaii Egyetem posztdoktori munkatársa. "Megléte azt mutatja, hogy a világegyetemben már 14 milliárd évvel ezelőtti születése óta keletkeznek kőzetbolygók."

Mint a sci-news.com cikkéből kiderül, a TOI-561 csillag, mely körül ez a bolygó is kering feltehetően két másik társával, a TOI-561a-val és a TOI-561c-vel együtt, a csillagok ritka populációjába tartozik, melyből kevesebb nehéz elem, például vas vagy magnézium származik bolygóépítésre. A csillag tőlünk 280,5 fényévnyire található a Szextáns csillagképben, életkora körülbelül 10 milliárd év, tömege és mérete a Nap tömegének körülbelül 80% -a.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek