Újra megnyitotta kapuit a megújult Rákóczi-kastély

Újra megnyitotta kapuit a szépségében megújult Rákóczi-kastély Borsiban, ahol Rákóczi-kiállítás, szabadulószoba, körpanoráma-vetítés, kávézó és étterem, illetve szálloda is várja az oda utazókat, számoltak be a hírről a kastély közösségi oldalán. II. Rákóczi Ferenc szülőháza Sátoraljaújhelytől mintegy 3 kilométerre, a szlovák oldalon áll. Nézzék, milyen gyönyörűen fest a felújítása után.

A borsi kastély a magyar reneszánsz építészet egyik gyöngyszeme. Az épületet 1579 körül Zeleméri Kamarás István tokaji várkapitány emeltette, pompás várkastéllyá Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György fejedelem építtette át. Történelmi jelentőségét ma is az adja, hogy 1676-ban itt látta meg a napvilágot a későbbi fejedelem, II. Rákóczi Ferenc.

Itt született II. Rákóczi FerencForrás: borsikastely.eu

Az épület egyik fő vonzereje a Rákóczi életét bemutató, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív csapata által létrehozott Rákóczi három születése című, izgalmas kiállítás. A tárlat bemutatja a kastély történetét, egy 17. századi birtok működésének lényegét, miközben kitekintést ad a korabeli Európára, ismerteti a Rákócziak családfáját. Szemlélteti a korabeli betegségmegelőző és gyógyító patikaszereket is. llusztrálja, hogyan bántak a 17. században a csecsemőkkel, áttekintést nyújt Rákóczi ifjú- és felnőttkoráról, de megidézi a fejedelem szökését is a bécsújhelyi börtönből. 

Látványos kiállítás várja az érdeklődőketForrás: borsikastely.eu

A kastélyban 16 szobás szálloda is helyet kapott, ahol a II. Rákóczi Ferenc brigadérosairól elnevezett 13 superior szoba vagy a Rákóczi-család három nevezetes nagyasszonyáról elnevezett deluxe szoba valamelyikében tölthetik az éjszakát – olvasható a kastély weboldalán.

Zrínyi Ilona szobája, ahol baldchinos ágyban is aludhatnakForrás: borsikastely.eu

Emellett található az épületben egy Rákóczi-tematikájú szabadulószoba, ahol a játékban a résztvevőknek a fejedelem szökését kell „megszervezniük", illetve virtuálisvalóság-játék, körpanoráma-vetítő és múzeumshop, hamarosan pedig kuruc tematikájú játszótér, valamint tanösvény épül, illletve még egy kikötőhely létesül a kastély mellett a Bodrogon vízitúrázóknak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek