Lehet, hogy Finnországban hamarosan világító szarvasokkal találkozunk

Éjszakai vezetés közben szinte lehetetlen észrevenni a vadállatokat az úton, mielőtt túl késő lenne. Finnországban a becslések szerint évente több mint 4000 rénszarvas hal meg autóbaleset következtében. Ez még évekkel ezelőtt arra ösztönözte az olyan csoportokat, mint a Finn Rénszarvastenyésztők Szövetsége, hogy különféle megoldásokkal próbálják elejét venni a végzetes találkozásoknak. Az egyik egyszerű, ámde jó ötletnek pedig az tűnt, hogy az állatokat fényvisszaverő festékkel permetezik be, hogy világítsanak, amikor fény éri őket. Így az autós időben észrevehetné az állatokat, és elég ideje lenne arra, hogy fékezzen.

Forrás: YouTube.com

"A spray-t jelenleg a szőrzeten tesztelik, de még hatékonyabb lehet az agancsokon, mert úgy minden oldalról láthatják őket" – magyarázta még a kísérletek kezdtén Anne Ollila, a Rénszarvastenyésztők Egyesületének elnöke. Noha elméletileg ez remek ötlet, még mindig van rajta mit csiszolni rajta, mert egyelőre problémát jelent, hogy a festék nem marad meg az agancsokon sem tartósan, emiatt azóta is folytatják a termékfejlesztést.

A fényvisszaverő festés csak az egyik módja annak, ahogy az emberek megpróbálják biztonságban tartani az állatokat. A világ számos területén építenek átkelőhelyeket, felüljárókat, amelyek segítik az állatokat a forgalmas úttesteken átjutni az élőhelyükre – írja a mymodernmet.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek