Videóra vették az úton átszáguldó szarvasrudlit

Zala megyében az évnek ebben a szakában rendszeresen látni vonuló szarvascsordákat, a napokban is pontosan ez törént. Farkas Filip Márió a zaol.hu-nak küldte el a felvételt, amit autójából készített Disókálnál.

Mint a wikipédia szócikkéből kiderül, Magyarországon a dél-dunántúli területeken található jelentős gímszarvas-állomány, ahol 1996-ban a hazai állomány fele, mintegy 30 000 szarvas élt. A legtöbb példány a Dunától nyugatra, Zala, Somogy, Tolna és Baranya megyében található.

Míg a bikák egyedül vagy kis csapatokban élnek, és inkább agancsvesztésük után gyűlnek össze, a tehenekre a kis családi kötelékek jellemzők. A szarvascsoport (rudli) magját az anyacsalád alkotja, a tehén, a tavalyi ünő- vagy bikaborja és az idei borjai. A csapatot, mely általában 2-15 egyed, mindig egy ereje teljében lévő középkorú borjas tehén vezeti, amely a csapat rangelső egyede, a vezértehén. A csapatok az év nagy részében ivar szerint elkülönülten szerveződnek, és a terület más-más részeit használják, ez alól csak a szaporodási időszak kivétel - derül ki a vadfajok.hu-ról. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek