Ha a skót válogatott játszik, Glasgow pubjai kitehetik a megtelt táblát

Skócia legnagyobb városában még mindig van valami kifinomult, elegáns ragaszkodás a múlt hagyományaihoz, miközben az elmúlt évtizedek alatt Nagy-Britannia egyik legérdekesebb metropoliszává nőtte ki magát. Ezúttal a foci-Eb kapcsán mutatjuk a legérdekesebb látnivalóit Glasgow stadionjától, a városközponthoz közeli, 120 éves Hampden Parktól indulva.

A Hampden Park labdarúgó-stadion egy csendes lakónegyedben kapott helyet. A stadiontól nyugatra néhány kocsmát és jó pár éttermet lehet találni, de nyüzsgő, Glasgow-ra egyébként jellemző éjszakai életre itt még nem kell számítani. Ugyanakkor érdekes látnivalót tartogatnak a nem messze tőle még mindig álló Cathkin Park stadion megmentésre váró romjai, amely a 19. század végén még Skócia egyik legfontosabb futballstadionja volt. Azért építették, hogy új otthonként szolgáljon a Queens Park FC számára, akik előző helyüket a stadionjuk területén áthaladó vasútvonal kiépítésének terve miatt kényszerültek elhagyni. A Cathkin Park végül 1884 októberében nyílt meg.

A Cathkin Park 1903 körülForrás: www.stadiumguide.com

De 10 évre rá már látszott, hogy a Queens Park csapata kinőtte a területet, ezért további bővítést kezdeményeztek. A kéréseket azonban elutasították, ennek pedig az lett a végeredménye, hogy a klub új helyet keresett. 1903-ban át is költöztek a Cathkin Parktól délre felépített stadionba, mely már a harmadik és egyben a végső Hampden Park lett, ahol a 2020-as labdarúgó-Eb alatt négy mérkőzést játszanak, ebből három csoportmeccs, egy pedig a nyolcaddöntő.

A harmadik Hampden Park stadionForrás: taranchic / Shutterstock.com

A Cathkin Parkban egyébként 1967-ben játszották az utolsó professzionális labdarúgó mérkőzést. A következő évtizedekben a terület egyre rosszabb állapotba került, a lelátókat és teraszokat visszahódította a természet. A stadion főépülete ma is üresen áll, az elmúlt években önkéntesek kezdték meg a felújítását. Aki azonban még szeretne egy időutazást tenni az egykori stadionban, az mindenképpen járja körbe a területet.

Hatalmas tömegek és híres előadók

A Hampden Parkot, mely most a járvány miatt csak 25%-os kapacitással működhet, vagyis 12 000 főt engedhet be a lelátóira, 1950-ig a világ legnagyobb arénájaként tartották számon. 1937 áprilisában rekordszámú, 149 415 nézőt fogadott egy Skócia–Anglia mérkőzésre, két héttel később pedig szinte ugyanekkora nézőszámot produkált a Celtic és Aberdeen meccs is.

Számtalan híres előadó turnézott már a stadionban, fellépett színpadán a Rolling Stones, Tina Turner, Bon Jovi és Pink is. Az aréna a Queens Park labdarúgócsapat és a skót nemzeti-válogatott otthona, mai formáját pedig a legutóbbi, 1999-es teljes átalakításnak köszönheti. A stadion körülbelül tízperces sétára található a Mount Florida és a King's Park vasútállomásoktól, és plusz 10 perc utazásra a központi pályaudvartól. 

A július 11-ig nyitva tartó Rajongói Zónát a város központjában, a Glasgow Green területén alakították ki, amely évek óta fesztiválok, közösségi összejövetelek és nagy sportesemények otthona. A zónát ingyenesen lehet látogatni azokon a napokon, amikor meccsközvetítés van, egyébként a programjai (minigolf, sportpályák, digitális fesztivál-torony, családi játékok) jegykötelesek. Nem messze a zónától népszerű bevásárló helyek, bárok és éttermek találhatók, és a közlekedési csomópontok is a közelében vannak.

Egész Skócia itt vásárol be

Glasgow-ról érdemes tudni, hogy ez az a város, ahol hétvégente Skócia bevásárol. Ilyenkor elözönlik a belvárost a felvidéki lakosok (a hegylakók), a szigetlakók és az Edinburghben élő emberek. Glasgow belvárosban számos nagy bevásárlóközpont és árkádsor található, ahol a nagynevű, márkás holmiktól kezdve a helyi termékekig, mindent meg lehet kapni.

A West Enden már az apróbb, bohémabb boltokat találjuk. Itt gyűltek össze az akusztikus minikoncertekkel csábító lemezboltok, a vintage ruhaüzletek és a használt könyvkereskedők kisebb boltjai. Az East End pedig hétvégén népszerű, itt van ugyanis a The Barras névre keresztelt régiség- és használtcikk piac, és bizony sokan akár országhatárokon is átkelnek azért, hogy itt egy-egy ritka, értékes gyűjtői darabot vásárolhassanak maguknak. 

A Barras Market kültéri- és fedett piacok, üzletek és kocsmák hangulatos keveréke. Honlapja szerint itt mindent megkapni az antik műtárgyaktól kezdve, a lemezritkaságokon, régi újságokon, játékfigurákon, babaházakon és filmes relikviákon át a munkás bakancsig. De a Barras előnye több más hasonló piachoz képest mégis az, hogy igyekszik fejlődni a korral, miközben megtartja a sokak által szeretett régies, bohókás hangulatát. A közelmúltban például új bárok és bisztrók kaptak itt helyet, így már minőségibb street food jellegű ételekhez is hozzá lehet jutni.

A pubokban Glasgow lelkét találjuk meg

A helyi pubok évszázadok óta Glasgow közösségi életének központjait jelentik. A tradicionális, régi vágású helyek, mint például a Pot Still, még a divatos belvárosi bárok és kézműves sörözők mellett is megállják a helyüket. A glasgow-i pubokba a helyiek szívesen ülnek be újságot olvasni, barátokkal találkozni vagy akár újakat szerezni, és van, hogy csak azért térnek be, hogy közösségi élményként futball meccset nézhessenek. 

A törzsvendégek imádjákForrás: (c)Patrick Spruytenburg / The Pot Still / Facebook.com

Az előbb említett Pot Still a város egyik legkedveltebb bárja, amely bárkit visszarepít a múltba a recsegő padlójával, a régi, kovácsoltvas lábú asztalaival és falainak sötétbarna faborításával. De a kiváló whiskyválaszték és a hozzáértő személyzet már igenis modern jellemzője a helynek, ahol ráadásul egy kóstoló túrára is befizethetünk. De persze nem lepődnénk meg azon, ha ma estére már minden asztaluk foglalt lenne: 21 órától ugyanis a skót labdarúgó-válogatott a horvátokkal mérkőzik meg a Hampden Park stadionban.

Budapest is erős fókuszban van a napokban

Június 23-án, szerdán 21 órától a Puskás Arénában ezúttal Portugália és Franciaország mérkőzik meg egymással, június 27-én pedig egy nyolcaddöntős meccset tartanak, amelynek Hollandia már biztos résztvevője. Ám miközben fővárosunkban a portugálok és franciák vívják csatájukat, addig a magyar válogatott szerdán este, ugyanúgy este kilenckor lép pályára a német labdarúgó-válogatottal együtt a müncheni Allianz Arenában.

Akinek van jegye bármelyik budapesti meccsre, vagy csak kíváncsi arra, hol nézheti meg azokat óriáskivetítőkön, az ebben a cikkünkben minden fontosabb tudnivalót megtalál a közlekedésről, a szurkolói zónákról és a két meccs közötti idő eltöltésére alkalmas helyekről.

Egy helyen minden, ami foci Eb!
Szeretne naprakész lenni, tudni mindenről, ami a mérkőzésekkel kapcsolatos? Szívesen olvasna extra érdekességeket kedvenc játékosairól, csapatairól? Akkor kattintson az Origo Foci Eb oldalára, hogy ne maradjon le semmiről.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek