Csatornahajók és óriáshinta várja a szurkolókat a focilázban izzó Amszterdamban

Amszterdamban mindig van mit csinálni. A holland főváros a globális válság idején is a kultúra, a szórakozás és a szabadtéri programok központja maradt. Ehhez pedig most hozzáadódik a futball-láz, amire már hónapok óta készül a város. És bizony a külföldi szurkolóknak az Eb-meccseknek helyet adó stadionon kívül is lesz mit nézni és kipróbálni.

Kezdjük mindjárt azzal a feldíszített villamossal, amit június 8-án adtak át a városban közlekedőknek. A jármű az Eb színeiben pompázik, és szinte egyenesen odaszállítja a rajongókat a Johan Cruijff Arena épületéhez, illetve minden olyan kitelepült programponthoz, ahol azok is átélhetik a focilázat, akiknek most nem sikerült jegyet szerezniük a meccsekre.

Még pucér villamos a Dam térenForrás: Shutterstock.com

Ahogy a feldíszített villamosról szóló sajtóközlemény a várost vezető polgármester asszonyt idézi, "Amszterdam fokozatosan újra nyílik, de a vírusveszély még nem múlt el teljesen. Biztatásképpen azonban díszítjük a házakat, a tereket, és sok apró, koronabiztos tevékenységet szervezünk szerte a városban, hogy mindenki együtt várhassa a tornát."

A város egyébként nem véletlenül örül ennyire, hiszen ez az első rendezvény, amelyet a koronavírus tavaly márciusi kitörése óta rendezhet. Éppen ezért, június 13-án és azokon a napokon, amikor a holland válogatott meccset játszik, az összes többi tömegközlekedési járművet is zászlókkal díszítik majd.

Na, de robogjunk a stadion irányába!

A Johan Cruijff Arena egy modern irodaparkban kapott helyet, Amszterdam délkeleti részén, körülbelül 10 kilométerre a városközponttól. A stadionhoz a leggyorsabban vonattal vagy metróval lehet eljutni. A Bijlmer Arena vasútállomás a stadion mellett található, és Amszterdam központi pályaudvaráról 15 perc alatt elérhető. A vonatok sűrűn és rendszeresen közlekednek.

A stadion nyitott tetővelForrás: Shutterstock.com / gokturk_06

De ha metróval érkeznénk, azzal is csak pár perccel lenne hosszabb a menetidő. Az első megálló ugyanaz, mint a vonat esetében, a második pedig a stadion északi oldalán található Strandvliet / Arena állomás. Válasszuk az 54-es metrót a központi pályaudvartól, vagy az 50-eset, mely a város déli és nyugati részeit köti össze a stadionnal.

Az 1996 augusztusában nyílt aréna kezdetektől fogva az AFC Ajax csapat otthona.

Eredetileg Amsterdam Arena volt a neve, majd 2018-ban Johan Cruyff Arénának nevezték át, ezzel tisztelegve az Ajax korábbi játékosa és edzője előtt, aki Amszterdamban született és 2016 márciusában hunyt el. A stadiont azért építették fel, mert az Ajax kinőtte korábbi otthonát, a 19 000 férőhelyes De Meer stadiont. A Johan Cruyff Aréna békeidőben 55 500 embert tud befogadni, és ez volt az első stadion Európában, mely behúzható tetővel készült. Körülbelül 20 perc kell ahhoz, hogy kinyissák és becsukják a tetőt – olvasható a Stadiumguide.com oldalán.

Nem sokkal a megnyitása után kiderült, hogy a stadion kialakítása nem alkalmas arra, hogy megfelelő fű nőjön a pályán, így éveken keresztül, évente ötször kellett megújítani a pázsitot. A problémát később egy innovatív fűtermesztési technológiával oldották meg, melyhez lámpák, szélturbinák és öntözőgépek kombinációjára volt szükség. Itt rendezték meg 1998-ban a Bajnokok Ligája döntőjét, 2013 májusában pedig itt került sor az Európa-liga döntőjére is.

Forrás: Michael715 / Shutterstock.com

A római Olimpia Stadionnal ellentétben – amelyről itt olvashat –, a Johan Cruijff Aréna vezetett túrákat is kínál. A séták során bejuthatunk a sajtószobákba, a vegyes zónába, a VIP területekre és az öltözőkbe is. A túra körülbelül 60-75 percig tart, és angol, illetve holland nyelven zajlik. A túrák hétköznap félóránként, a hétvégén pedig 20 percenként indulnak. A hétvégi napokon lehetőségünk van egy egyéni túrára is, ami annyit tesz, hogy a saját tempónkban követhetjük a megadott útvonalat. A túrák ára 16,95 euró, jegyet nem szükséges előre foglalni, de ha szeretnénk, megtehetjük online is. 

Sőt, a szükséges biztonsági szabályok betartásával már egy olyan túrára is jelentkezhetünk, ami két programot nyújt egyszerre. Egy egyébként is kihagyhatatlan amszterdami csatornahajózást, és a VIP stadion túrát, ahol akár az Ajax öltözőjébe is bejuthatunk, ha éppen nincs meccsük a stadionban. A hajókázást a Lover Canal Cruise társaság szervezi. 

Kihagyhatatlan látnivalók

Amszterdam szinte egész története a vízhez kapcsolódik, 165 csatornáját évszázadok alatt hozták létre, hogy fejlesszék a kereskedelmet és megkönnyítsék a közlekedést. De a földterületek visszaszerzése, és a város bővítése is fontos szempont volt. Ha Amszterdamra gondolunk, akkor elsősorban a hidak, a hangulatos, zöld növényekkel befutott csatornák és a csöndesen locsogó kis hajók jutnak az eszünkbe. Valószínűleg ez a kép fogta meg az UNESCO bizottságát is, amikor 2010-ben a város csatornahálózatát a világörökség részévé választotta.

Ha csatornahajózásra indulnánk, számtalan lehetőség közül választhatunk. Az első és legkényelmesebb, ha online vásárolunk egy Canal Cruise jegyet, és máris részt vehetünk egy egyórás hajóúton. A 16 eurós jegy mindegyik nagy hajózási társaságnál érvényes, az előre kiválasztott dátummal.

De válthatunk jegyet egy hajós vacsorával egybekötött esti útra, egy klasszikus veterán hajóra az Amsterdam Boats kínálatából, vagy egy félig nyitott hajóra, amit az Amsterdam Circle Line üzemeltet. Ha pedig egyedül vagy a családdal szeretnénk hajózni, akkor bérelhetünk egy külön kishajót VIP kiszolgálással együtt, amihez saját kapitány és guide is tartozik.

Amsterdamban naplementekorForrás: Shutterstock.com / Standret

Ha szívesen emelkednének a vízről a levegőbe, akkor ne hagyják ki a Lookout nevű 360 fokos kilátást nyújtó, félig fedett kilátóteraszt az A'DAM Torony tetején. A teraszról csodás látvány tárul elénk: láthatjuk Amszterdam történelmi városközpontját és a hosszan elnyúló kikötőt.

De az A'dam Lookout nemcsak egy kilátó, hanem a Madam nevű panoráma bár, étterem és klub helyszíne is, illetve olyan attrakciók otthona, mint a VR-hullámvasút – ami szélsebesen robog keresztül a városon –, vagy pl. Európa legmagasabb hintája. Az „Over the Edge" elnevezésű hinta, ami a nevéhez illően átlendül a torony szerkezetén, 100 méter magasan lett biztosítva, és ide-oda hintázik Amszterdam városa fölött.

Azok viszont, akik nem külföldről szurkolnak, hanem itthon maradtak, lelkiekben már készülhetnek június 15-re, amikor Budapesten, a Puskás Arénában mérkőzik meg egymással a magyar és portugál labdarúgó-válogatott. A meccs 18 órakor kezdődik.

Egy helyen minden, ami foci Eb!
Szeretne naprakész lenni, tudni mindenről, ami a mérkőzésekkel kapcsolatos? Szívesen olvasna extra érdekességeket kedvenc játékosairól, csapatairól? Akkor kattintson az Origo Foci Eb oldalára, hogy ne maradjon le semmiről.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek