Három Michelin-csillagos étteremmel felszerelt stadion várja a szurkolókat Koppenhágában

Ha bármelyik nagyváros ihletforrást keres a megújuláshoz, legelőször Koppenhágához fordul segítségért. A város ugyanis a fenntartható várostervezés mintapéldája, és rendszeresen vezeti a legélhetőbb települések listáját. De nem véletlenül, hiszen Koppenhágának van a világ egyik legzöldebb és legtisztább városközpontja, ahol a kerékpár számít az elsődleges közlekedési eszköznek, a kikötő vize pedig olyan tiszta, hogy akár a hajók között is merülhetünk. A tervezetten kompakt városban az Európa-bajnokság helyszínei is csak egy 10 perces bicikliútra vannak egymástól, ezeket mutatjuk most.

A városban a foci-Eb ideje alatt is rengeteg kulturális látnivalót lehet felfedezni. Az egyik legtöbbet látogatott helyszín a Tivoli vidámpark és szórakozónegyed, melyet 1843-ban nyitottak. Tivoli akkor a legszebb, ha leszáll az este: ilyenkor régi körhinták, pavilonok, kis színpadok és sátrak fényei világítják be a területet, a látogatók pedig egy felújított, közel 100 éves hullámvasútról csodálhatják meg a tűzijátékot, amelyet minden szombat este megtartanak.

Hans Christian Andersen is bemenne körülnézniForrás: Arcady / Shutterstock.com

A dán Nemzeti Galéria két rendkívül eltérő, de egymással összefüggő épületben kapott helyet: az egyik szárnya egy 19. század végi, a másik pedig egy erősen minimalista, új épület. A múzeum középkori és reneszánsz alkotásokkal, valamint holland és flamand művészek lenyűgöző gyűjteményeivel van tele, köztük Rubens, Bruegel és Rembrandt műveit lehet látni, de a 19. századi dán „aranykor" művészeinek egyik legátfogóbb kollekciója is itt található.

Koppenhága gyönyörű palotákkal büszkélkedhet, melyeket ma már múzeumként használnak. Ilyen például a 17. század eleji Rosenborg Slot nevű, holland reneszánsz stílusban épült királyi nyári lak. Ma a kastély 24 felső szobáját múzeumként rendezték be Dánia uralkodóinak tiszteletére. De a legnagyobb kincseket az alagsori kincstárban találni, ahol a felbecsülhetetlen értékű koronaékszerek láthatók, köztük IV. Keresztély koronája és III. Keresztély drágakövekkel borított kardja.

Rosenborg kastélyForrás: DimaSid / Shutterstock.com

A királyi kastélytól kicsit távolabb, Christianshavn keleti részén már egy egészen más világ fogadja az arra járót. Itt található a Freetown Christiania elnevezésű autonóm városrész, amit a hatóságok kommunaként kezelnek, és amelynek területét a híradások csak koppenhágai hasisnegyedként emlegetnek. A wikipedia vonatkozó szócikke szerint "Christiania lakói közül többen használnak gyengébb drogokat, de az erős kábítószereket tiltja a christianiai etika. Ezt betartják, noha egyfajta anarchiában élnek: a területen nincs jelen semmilyen rendfenntartó hatóság. Az ott élők között sok a szociális támogatást igénylő, a hontalan és a munkanélküli".

Az 1971-ben alapított közösség a világ minden tájáról vonzza a nonkonformistákat. A területen számos kézműves vállalkozást, műhelyt és közösségi teret találni, ahol hangulatos házak, kertek, mozik, bárok, éttermek, sörkertek és koncerthelyszínek kaptak helyet. Még saját színtársulatuk is van Solvognen group néven, amellyel performanszokat tartanak szerte Dániában és Svédországban.

A Nationalmuseet-ban vagyis a Dán Nemzeti Múzeumban már viking kincsek, ősi rúnakövek, kardgyűjtemények, reneszánsz festmények, egyiptomi múmiák, szamuráj páncélok és modern cosplay öltözékek lapulnak. Az épület nagyon közel van a Városháza (Radhuspladsen) térhez, ahol a 'Welcome World' elnevezésű foci-Eb attrakció is helyet kapott. Peter Schmeichel labdarúgókapus és csapattársai is itt ünnepelték az 1992-es Európa bajnoksági győzelmüket, több ezer dán szurkoló körében. Az Eb idejére készült 'Welcome World' valójában egy futballpálya, melynek a felfestése az épület homlokzatára is felfut. A pályát 350 négyzetméter műfűvel fedték be, közepén pedig ott áll az Európa-bajnokság hivatalos labdájának 3,5 méter átmérőjű változata. 

Koppenhágában a Futball Falut az Ofelia Plads-on alakították ki. A közösségi tér a Kvaesthus mólón húzódik, a Dán Királyi Színház mellett. A 2016-ban átadott szabadtéri kulturális helyszínen, ha éppen nincs foci-Eb, akkor színházi előadásokat és koncerteket tartanak. Most sportversenyeket, koncerteket és a meccsek közvetítéseit lehet látni. A másik helyszínt, a Rajongói Zónát egy régi vásárcsarnok, az Oksnehallen mellett állították fel, ahol 1200 néző ülhet le a kivetítők elé.

Stadion a város szívében

A koppenhágai Parken Stadion 4 kilométerre található a központtól, vagyis szó szerint a város szívében van. Innen akár még a legkiválóbb Michelin-csillagos éttermek is pár perc alatt elérhetők. Az Európa-bajnokság helyszínei közül ez a legkisebb aréna. A mai meccsen, ahol Oroszország és Dánia csap össze 21 órakor, és a június 28-i nyolcaddöntőn, amit majd 18 órakor játszanak, csak 25 ezer fő lehet jelen személyesen.

Forrás: Maykova Galina / Shutterstock.com

A stadiont 1992-ben adták át, és azóta a dán nemzeti válogatottnak, illetve az FC Köbenhavn csapatnak szolgál az otthonaként. Kicsi, de multifunkcionális stadion, amelynek nevéhez két érdekesség is kapcsolódik. Az egyik, hogy 1997 augusztusában itt adott koncertet Michael Jackson, amelyen 60 ezren tomboltak egyszerre. A másik, hogy az épület nyolcadik emeletén egy Michelin-csillagos étterem, a Geranium található, ami a világ 50 legjobb éttermét felvonultató listáján jelenleg a 19. helyet foglalja el. Ma este kilenctől tehát ezen a Parken Stadionon lesz a világ szeme.

Budapesten pedig még kétszer a foci-Eb alatt!

Méghozzá legközelebb szerdán, június 23-án 21 órától, amikor a Puskás Arénában ezúttal Portugália és Franciaország mérkőzik meg egymással, és itt tartanak majd egy nyolcaddöntős meccset is június 27-én, amelyen Hollandia már biztos résztvevő. Ám miközben fővárosunkban a portugálok és franciák vívják csatájukat, addig a magyar válogatott szerdán este, ugyanúgy este kilenckor lép majd pályára a német labdarúgó-válogatottal együtt a müncheni Allianz Arenában.

Akinek pedig van jegye bármelyik budapesti meccsre, vagy kíváncsi arra, hol nézheti meg azokat óriáskivetítőkön, az ebben a cikkünkben minden fontosabb tudnivalót megtalál a közlekedésről, a szurkolói zónákról és a két meccs közötti idő eltöltésére alkalmas helyekről.

Egy helyen minden, ami foci Eb!
Szeretne naprakész lenni, tudni mindenről, ami a mérkőzésekkel kapcsolatos? Szívesen olvasna extra érdekességeket kedvenc játékosairól, csapatairól? Akkor kattintson az Origo Foci Eb oldalára, hogy ne maradjon le semmiről.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek