Így készüljön, ha Budapesten szurkol: tudnivalók nem csak turistáknak

Így, hogy idén különleges felállásban, házigazda nélkül, összesen 11 városban rendezik meg az Eb-t, Magyarország régi álma teljesül: a vadonatúj Puskás Aréna végre felébred járvány alatti álmából, és teljes kapacitással működhet. Az Aréna mellett egy hivatalos szurkolói zóna és persze, egy sor turistalátványosság is várja a külföldről vagy vidékről érkező drukkereket.

Teltházas meccsek, az Aréna végre él

Sokáig az sem volt biztos, hogy az eredetileg 2020-ra tervezett labdarúgó Európa-bajnokság egyáltalán megtartható, az pedig egészen tavaszig kérdéses volt, hogy milyen kapacitással működhetnek a stadionok. Ezeknek sorában a teltházra készülő Puskás Aréna egészen kivételes helyzetben van, ahol ezúttal – közel 68 ezer néző előtt – négy meccset tartanak:

  • magyar-portugál: június 15.
  • francia-magyar: június 19.
  • francia-portugál: június 23.
  • nyolcaddöntő: június 27.
A Puskás Arénában tehet ma csodát a magyar fociválogatottForrás: Csudai Sándor

A 2017 és 2019 között épült aréna alapterülete 208 010 m², a labdarúgó pálya mérete 105×68 méter. Érdekessége, hogy mikor Magyarország a 2004-es, a 2008-as és a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság rendezésére pályázott, még csak a régi Puskás Ferenc Stadion felújítását tervezték, végül azonban teljesen új aréna épült a helyére.

Az arénát 2019 novemberében adták át, a nyitó mérkőzését a magyar válogatott játszotta Uruguay ellen, de volt itt tavaly júniusban magyar labdarúgókupa-döntő és szeptemberben UEFA-szuperkupa is – dacára annak, hogy a Covid-járvány jó időre lehetetlenné tette az impozáns helyszín kihasználását.

Tágas szurkolói zóna 25 perc sétára, és kivetítők mindenütt 

Már az első meccsnapon kinyitott a Fan Zone (Szurkolói Zóna) is a Városligetben, a műjégpálya mellett, amely a 74-es vagy 75-ös trolival - vagy akár gyalog is - könnyedén megközelíthető az Arénától (parkolási lehetőség sem itt, sem az Arénánál nincs, autóval nem érdemes menni). A helyszín minden nap 11 órától várja a szurkolókat több mint 10 ezer négyzetméternyi műfüvön, négy óriáskivetítővel, egészen az utolsó meccsig, július 11-ig.

Forrás: ODPictures Art Studio

A magyarországi szurkolói helyszínek egyik lelkeként emlegetett, 11 ezer férőhellyel rendelkező Fan Zone nyitóeseményén Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó-szövetség szóvivője elmondta, a jegyeladások alapján a magyar válogatott két csoportmeccsén 50-50 ezer magyar drukker lesz jelen, a többi hely pedig a külföldi szurkolóké – a szurkolói zónába azokat is várják, akik nem jutottak be a meccsekre.

A felszabadult szurkolás lehetősége szerencsére nemcsak az erre kijelölt zónában, hanem az országban mindenhol adott: a Magyar Közlöny június 11-i, pénteki számában rendelkezik arról, hogy a foci-Eb meccseinek a kivetítők előtti követése nem minősül rendezvénynek, így védettségi igazolvány sem kell ahhoz, hogy csatlakozzunk. Továbbá jó hír, hogy maszkra sincs szükség, erről korábban az önkormányzatok rendelkezhettek. A forgalmi dugó elkerülése érdekében a közösségi közlekedés ajánlott, a BKK járatsűrítéssel készül az eseményre.

Forrás: ODPictures Art Studio

Igazodik a meccsekhez a BKK

A közel 70 ezres befogadóképességgel rendelkező Puskás Aréna ideális helyszín a közösségi közlekedéshez. Ide érkeznek be a Volánbusz belföldi járatai, de csupán öt villamosmegálló a belföldről és külföldről érkező buszokat fogadó Népliget, és a Keleti pályaudvar is csupán egyetlen metrómegállónyira van.

A BKK közleményben jelezte, hogy forgalmi intézkedések bevezetésével segíti a szurkolók eljutását. Az M1-es kisföldalatti minden meccsnapon a késő esti időszakban nyújtott üzemidővel, a szokásosnál sűrűbben jár, de a csoportmérkőzéseket követő kieséses szakasz meccsnapjain (június 26-tól) hosszabbítás vagy tizenegyespárbaj esetén szintén a lefújáshoz igazodva közlekedik.

Azoknak, akik vidékről vagy külföldről érkeznek, és egy kicsit kirándulnának, várost néznének vagy lazulnának is a meccsek előtt és után, érdemes megvenni a Budapest Kártyát (Budapest Card). Ennek 24, 48, 72, 96 és 120 órás változata is van, ezeknek mindegyikével

  • korlátlanul utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön
  • több mint 100 szolgáltatást vehetnek igénybe
  • ingyenes belépésre jogosultak a város 12 múzeumába
  • féláron vehetnek részt városnéző túrákon
  • kedvezményes áron vehetnek jegyeket kulturális és folklórprogramokra
  • továbbá árengedményt kapnak egyes éttermekben és gyógyfürdőkben.
Forrás: ODPictures Art Studio

A BKK a megszokottnál gyakrabban induló kötöttpályás közlekedési eszközök – azaz a metró és a villamos – használatát javasolja, valamint azt, hogy aki csak teheti, ne közelítse meg meccsnapon autóval a környéket!

Városnézés és lazulás az Arénához és a Zónához közel

Hogy hova érdemes elmenni úgy, hogy azért az Arénához és a Zónához is közel maradjunk? A Városligetben például jókat lehet csavarogni: ott a Vajdahunyad vára, a Jáki templom, a Hősök tere, de már be lehet nézni a Szépművészeti Múzeumba, a Műcsarnokba, a Mezőgazdasági Múzeumba és a Közlekedési Múzeumba is, ahol állandó és időszakos kiállításokkal várják a látogatókat. És persze ott a Fővárosi Állatkert is, ahol az elmúlt időben szinte minden héten született egy szőrös apróság.

Forrás: Kálló Péter

Péntekenként, szombatonként és vasárnaponként a szintén gyalogtávolságban lévő Fővárosi Nagycirkuszban is lesznek programok, naponta három időpontban a Dinasztiák című műsorsorozat a világhírű magyar artistaművészet előtt tiszteleg. Itt háromhetente más-más fellépőket és számokat láthat a közönség, összesen pedig több mint 100 artista lép a porondra.

Gyalog rövid sétával, a kisföldalattival pillanatok alatt eljuthatunk a Széchenyi fürdőbe, ahol akár privát sörfürdővel hangolódhatunk az esti meccsekre. A gyógyfürdőben 18 gyógyvizes medence közül választhatunk, ezek mellett élménymedencét, pezsgőfürdőt, uszodát és a sodrómedencét is találunk.

Forrás: baklava/Pixabay

És hogy mit mutassunk még meg a messziről jött barátainknak? A Duna-partot, a Parlamentet, a Lánchidat vagy a Szabadság-hidat persze vétek kihagyni, a Citadella pedig végeredményben az ország legnagyobb sörnyitója, ideális drukker-helyszín. Ha pedig bulizni mennénk, a Deákhoz, a Gozsdu udvarba és a Rumbach Sebestyén utcai romkocsmákba vihetjük el külföldi barátainkat, ahol a 6:3-as focis falfestmény és Puskás Ferenc szobra is illeszkedik az autentikus Eb-hangulathoz.

Ezeken a népszerű célpontokon bárki szabadon – akár védettségi igazolvány nélkül – csatlakozhat a kivetítő nézéséhez bármelyik vendéglátóegység teraszán; persze maszk mindig legyen a zsebünkben, ha az egyik helyszínről a másikra közösségi közlekedéssel szeretnénk eljutni. 

Egy helyen minden, ami foci Eb!
Szeretne naprakész lenni, tudni mindenről, ami a mérkőzésekkel kapcsolatos? Szívesen olvasna extra érdekességeket kedvenc játékosairól, csapatairól? Akkor kattintson az Origo Foci Eb oldalára, hogy ne maradjon le semmiről.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek