Szentpétervár palotái és kupolái is beleremegnek a focirajongók szurkolásába

Észak Velencéjének és a cári fővárosnak is szokták nevezni Szentpétervárt, a világ legészakibb metropoliszát, amely gyönyörű palotákkal, elegáns utcákkal és hatalmas múzeumokkal csábítja az utazókat. És bár ma délután a finn és orosz válogatott lép pályára a labdarúgó Európa-bajnokság második legtöbb mérkőzést rendező stadionjában, a paloták városa két meccs között is tartogat izgalmas látnivalókat. 

Legutóbb néhány napja annak kapcsán írtunk Szentpétervárról, hogy már javában építi Európa legmagasabb felhőkarcolóját, amely egy 700 méteres, égbe törő unikornisszarvat formáz meg. A világ legmagasabb épülete jelenleg a dubaji Burdzs Kalifa a 828 méteres magasságával, ezután következik majd másodikként a szentpétervári Lakhta Center II, mely rekorder lesz a világ legmagasabb kilátóteraszával és a legmagasabban, 590 méteren található legfelső emeletével. Hogy ez miért fontos?

Mert pontosan megmutatja, hogy Szentpéterváron milyen jól megférnek az olyan ikonikus és történelmi látnivalók, mint az Ermitázs, a Vérző Megváltó temploma, a cárok nyári palotája, a Peterhof, vagy a Carszkoje Szelo azaz a Cári falu, és az olyan modern elképzelések, mint például a 2017-ben megnyílt Kresztovszkij Stadion, más néven Gazprom Arena.

Szent Izsák székesegyházForrás: Shutterstock.com / FOTOGRIN

A foci-Eb miatt a nemzetközi figyelem középpontjába került épület érdekessége, hogy úgy néz ki, mint egy sci-fi filmből kiragadott űrhajó. A stadiont Kurokawa Kisho japán építész tervezte; az ő cégének nevéhez fűződik a 45 000 férőhelyes, behúzható tetejű Toyota Stadion is, melyet 2001-ben adtak át. A két épület egyébként nagyon hasonlít egymásra, főleg a tetőszerkezetet tartó hatalmas oszlopok miatt. 

A Gazprom Arena a Zenit labdarúgócsapatának otthona, 57 000 néző befogadására alkalmas, de ez a nézőszám a járványhelyzet miatt most majdnem a felére csökken. A külföldi látogatókkal együtt körülbelül 34 000 néző előtt zajlanak majd a mérkőzések, a hat meccs között a negyeddöntő is.

Az FC Zenit futurisztikus otthonaForrás: sun ok / Shutterstock.com

A stadion a Kresztovszkij-sziget nyugati csúcsán, nagyjából 7,5 kilométerre található a Palota tértől, vagyis Szentpétervár belvárosától. A legközelebbi metróállomás már a sziget, vagyis a Krestovsky Ostrov az 5-ös vonalon, amely közvetlenül Szentpétervár központján halad át. De még így is számítanunk kell egy 25 perces sétára az állomástól a stadionig, keresztül a Primorskiy Parkon, ahol megcsodálhatjuk a város egyik titkos szépségét a "hattyúk tavát" is.

Aki viszont metró helyett busszal közelítené meg a stadiont, annak egyrészt 10 perccel rövidül majd a gyalogútja, másrészt a Stadiumguide.com szerint érdemes figyelnie arra, hogy a 10-es vagy a 25-ös buszra szálljon. Mindkettő ugyanoda viszi utasait, de előbbi Szentpétervár központján, utóbbi pedig a város északi részein halad át.

Egy nagy foci-fesztivál az egész város

Akiknek nincs jegye a meccsekre, azok Szentpéterváron is számos, ingyenes, foci-Eb tematikájú partin szórakozhatnak; és persze jó pár szurkolói zónát is kialakítottak számukra, köztük az egyik legnagyobbat a Palota téren. A tér a város történelmi központjában található, melynek egységes arculatát, építészeti örökségét, a barokk és a klasszicista épületcsoportjait, a tágas tereket, a csatornák és hidak hálózatát 1990-ben vették fel az UNESCO világörökségi listájára.

A Palota térForrás: InvictaHOG / Wikipedia.org

A Palota tér egyébként a történelmi negyed központi részét alkotja az Izsák és a Dekabristák terével együtt. Az 1815 utáni években alakult ki, az akkoriban nagy elismerésnek és sok megbízásnak örvendő olasz származású, de sokáig Oroszországban élő Carlo Rossi tervei alapján. Aki itt ül le közvetítéseket nézni, az láthatja a Téli palota hátsó homlokzatát, a Vezérkar hatalmas, félkör alakú tömbjét, és megcsodálhatja az eltéveszthetetlen Sándor-emlékoszlopot a tér közepén.

A Futball Falut a Konyushennaya téren alakították ki, a Futball Parkot pedig a Jubilejnij Sportpalota területén. Ezekre a helyszínekre is szerveztek focihoz kapcsolódó programokat, koncerteket, és persze az élő közvetítések kivetítőkön itt is megnézhetők.

Jubilejnij SportpalotaForrás: onajourney / Shutterstock.com

A Jubilejnij Sportpalota egyébként a város második legnagyobb nyilvános nézőtere, ahol a meccsek előtt vagy után barátságos, minipályás összecsapásokon, ügyességi versenyeken vehetnek részt a szurkolók. Az egészet zenei aláfestés kíséri hétköznap 12 és 20 óra között, szombaton és vasárnap pedig 10-től 21 óráig. 

Forrás: Csudai Sándor
Négyszer lesz Budapesten a világ szeme az Eb alatt!

Hol lehet medencében sörfürdőzni? Hol nem kérnek védettségi igazolványt? És merre érdemes csavarogni a Puskás Arénától indulva? Közlekedési tudnivalók, szurkolói zónák és látnivalók a fővárosban két meccs közötti idő eltöltésére nem csak turistáknak. Kattintson tovább erre!

Mindeközben lélekben ismét készülhetünk a következő meccsre, június 19-én, szombaton délután 15 órakor a Puskás Arénában ezúttal a magyar és francia labdarúgó-válogatott mérkőzik meg egymással.

Az óriás sörkerttől a vodka múzeumig

Na, de térjünk vissza a Kresztovszkij Stadionhoz, amely mivel a Kresztovszkij-sziget csücskében kapott helyet, így három oldalról is a Balti-tenger veszi körül. Keleti oldalán több sportlétesítmény, egy nagyobb park és egy vidámpark áll, a sziget déli partján viszont jó éttermeket lehet találni, az arénához közeli Karl & Friedrich Brewhouse pedig egy méretes sörkerttel várja vendégeit.

Szentpéterváron járva a vodka múzeumot sem szabad kihagyni, pedig szakértők szerint az orosz nép sokkal inkább sörös, mint vodkás. Legalábbis ilyen érdekes tényekre világít rá az étteremmel egybekötött múzeum, ahol a vezetett túrák kóstolással együtt nagyjából 45 percig tartanak. A túra során a világ legnagyobb vodka-kollekciója is látható, a látogatók pedig három különböző italt is megkóstolhatnak – és mindezt egészen tudományosan, hiszen a túravezető pontosan elmondja, melyik kortynál mire kell figyelni, és milyen ízeket lehet kiérezni az italból.

Egy helyen minden, ami foci Eb!
Szeretne naprakész lenni, tudni mindenről, ami a mérkőzésekkel kapcsolatos? Szívesen olvasna extra érdekességeket kedvenc játékosairól, csapatairól? Akkor kattintson az Origo Foci Eb oldalára, hogy ne maradjon le semmiről.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek