Foci-Eb világjárvány idején: fel lett adva a lecke az utazó drukkereknek

"Kedves futball-rajongó, sajnálattal értesítjük, hogy az UEFA az Ön jegyét visszahívni kénytelen" – az elmúlt hetekben több drukker kapott hasonló mailt. Persze a szervezők már jó előre jelezték, hogy a szurkolóknak nem lesz könnyű dolguk idén, ha kedvenc csapatukat az Eb-n élőben szeretnék látni: a stadion-kapacitásra és a beutazásra vonatkozó szabályok szinte napról napra változtak. Így aztán ez a bajnokság idén kicsit más lesz, combos, új kihívások elé állítva a drukkereket.

Miután tavaly nyilvánvalóvá vált, hogy 2021-re csúszik a labdarúgó-Európa-bajnokság időpontja, az UEFA fontolóra vette, hogy egyetlen város adjon otthont az egész rendezvénynek: London és Szentpétervár voltak a fő esélyesek. Januárban aztán kiderült, hogy mégiscsak több helyszín lesz: London, München, Baku, Szentpétervár, Róma, Koppenhága, Bukarest, Amszterdam, Sevilla, Glasgow és persze Budapest. Az eredeti tervek szerint Bilbao és Dublin is a társházigazdák között lett volna, a járványhelyzet azonban ezt nem engedte: Sevilla, Szentpétervár és London vette át a mérkőzéseiket.

London lassan teljesen újranyitForrás: Maxopt / Pixabay

Mivel április közepéig szép számmal mentek el jegyek mindkét helyszín meccseire, az UEFA jelezte, hogy a vásárlók visszakapják a pénzüket, és elsőbbséget élveznek az új helyszínre kijelölt mérkőzések jegyértékesítésének kezdetekor. Korábban jól fogytak az ún. Follow My Team-jegyek is, amelyek lényege, hogy adott összegért a drukkerek a kedvenc csapatuk három meccsén garantáltan részt vehetnek, április végén azonban az UEFA ezt az opciót is lefújta: a percenként változó beutazási korlátozások miatt egyszerűen nem tudták garantálni, hogy bárki is biztosan ott legyen a választott meccseken.

Forrás: AnnRos / Pixabay
Nem csak a drukkereknek nehéz

Idén a megszokott 23 fős játékoskeret helyett 26 fő nevezését teszi lehetővé az UEFA. Így ha egy játékos netán pozitívat tesztelne, jó eséllyel lesz, aki helyettesíti. A mérkőzéseket akkor is meg kell tartani, ha csupán – a kapussal együtt – 13 játékos marad talpon, a többiek pedig Covid-fertőzöttként karanténra kényszerülnek. Ha még ez a létszám sem jön össze, a meccset elhalasztják, és lehetséges, hogy más országban tartják meg napokkal, hetekkel később.

Teltházas mérkőzés csak Budapesten lesz

Májusra tehát kiderült, hogy Európában tizenegy ország stadionjában szurkolhatnak a lelátókon a drukkerek június 11. és július 11. között. Egyelőre úgy néz ki, Amszterdam, Bukarest, Koppenhága és Glasgow 25-33 százalék közötti kapacitással számol saját stadionjában, a dánok, a románok és a hollandok viszont remélik, az utolsó napokban javul annyira a járványhelyzet, hogy több jegyet adhatnak el. A híres londoni Wembley Stadion a maga 90 ezres befogadóképességével a negyedházat már májusban garantálta, de június 10-re sikerült megegyezni a brit kormánnyal, hogy a félház előtt is szabad az út a júliusi négyes döntő mérkőzésein, a két elődöntőben és a fináléban.

Budapest – egyedüliként a társházigazdák között – teltházas mérkőzéseket tervez a 68 ezres Puskás Arénában, ami a nemzetközi futballsajtó szerint "a fény az alagút végén", már ami a pandémia lecsengését illeti. Baku és Szentpétervár 50 százalékos kihasználtságot engedélyez, bár az oroszok egészen június elejéig bíztak abban, hogy több drukker is jöhet a 68 ezres Krestovszki Stadionba, az ismét emelkedő Covid-számok azonban nem kedveztek ennek a reménynek.

A Puskás Aréna három csoportmeccsnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthontForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Egyébként utóbbi három városhoz köthetőek a leglazább beutazási szabályok is: a Bakuba utazó walesi drukkereknek friss, negatív Covid-teszttel nem kell karanténba vonulniuk (ha nem meccsre jönnének, ezt nem úsznák meg), ahogy Szentpéterváron is hasonló a helyzet: azokból az országokból érkezve is elég a negatív teszt, amelyeket egyébként karanténra köteleznének. Magyarország két, öt napnál nem régebbi, negatív Covid-tesztet kér, vagy oltási igazolványt.

Sajnálattal értesítjük, hogy jegyét az UEFA visszavonta...

A leghúzósabb helyzet az összes helyszín közül Münchenben áll fenn: május harmadik hetében több ezer jegyet voltak kénytelenek visszahívni a szervezők. Sokáig nem lehetett tudni, hogy a 70 ezer férőhelyes müncheni stadion milyen kapacitással működik majd, három forgatókönyv is létezett:

  • 27 ezer drukker (40,2 százalék)
  • 14 500 drukker (21,6 százalék)
  • 0 és 7 ezer közötti drukkerszám (a legjobb esetben 10 százalékos kihasználtság).

Ezek közül végül a 14 ezres, 20 százalékos kihasználtságot tudta csak garantálni az UEFA a német kormánnyal való egyeztetést követően: épp ezért kellett több ezer jegyet visszahívni. Nem túl meglepő módon a Facebookon az Euro 2020 csoportok nagyon felpörögtek, az elmúlt napokban rengetegen latolgatták esélyeiket, vajon jegyhez tudnak-e majd jutni, illetve, hogy tényleg részt vehetnek-e a mérkőzésen.

Olasz drukkerek péntek este a római Piazza del Popolo szurkolói zónájában - az Eb nyitómérkőzésén az olasz válogatott 3:0-ra legyőzte a török csapatotForrás: AFP/Andreas Solaro

Úgy tűnik, idén mindkét cél a megszokottnál nagyobb kihívást jelent, ezzel együtt azonban szurkolók százezrei várják szerte a világon, hogy a lelátókon nemzeti zászlóval, vagy épp a teraszokon egy korsó sörrel drukkolhassanak kedvenceiknek. És persze lelkiekben már készülhetünk mi is, június 15-én a fővárosi Puskás Arénában mérkőzik meg egymással a magyar és portugál labdarúgó-válogatott. A meccs 18 órakor kezdődik.

Egy helyen minden, ami foci Eb!
Szeretne naprakész lenni, tudni mindenről, ami a mérkőzésekkel kapcsolatos? Szívesen olvasna extra érdekességeket kedvenc játékosairól, csapatairól? Akkor kattintson az Origo Foci Eb oldalára, hogy ne maradjon le semmiről.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek