Ezek a városok reagáltak a legjobban a járványra

Az Economist Intelligence Unit (EIU) minden évben elkészíti felmérését a legélhetőbb városokról, és ez idén sem volt másként: 140 várost listáztak olyan tényezők alapján, mint a stabilitás, az infrastruktúra, az oktatás és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, idén mindezek a járvány fényében bizonyultak meghatározónak - derül ki a bbc.com cikkéből.

AucklandForrás: DXR/commons.wikimedia.org

Fontos szempont volt, hogy mennyire szigorú karanténintézkedéseket kellett bevezetni, és ez alapján az európai városok visszaestek, míg az ausztrál, japán és új-zélandi települések előre kerültek, miután gyorsan reagáltak a járvány kitörésére és minimalizálni tudták a fertőzések számát. Így szerezte meg Auckland az első helyet, miközben az európai városok könyvelhették el a legnagyobb esét, miután a rangsor első tíz helyéből nyolcat legutóbb európai város foglalt el.

Bécs például az első helyről a 12. helyre esett vissza, pedig az osztrák főváros évek óta vezette a listát, általában Melbourne-nel állt az élen. A legdrámaibb mértékben Hamburg esett, pontosan 34 helyet, így érkezve a 47. helyre. Mindebben közrejátszott például a kórházakra nehezedő nyomás, amely a tanulmány szerint a legtöbb német és francia városban nőtt, lerontva az egészségügyi pontszámot. A karanténintézkedések és a mozgás korlátozása a felmérés szerint szintén csökkentette az általános élhetőséget. A lista tetejével ellentétben az alján, vagyis a legkevésbé élhető városok rangsorában kevés mozgás történt, és a legkevésbé élhető város továbbra is Damaszkusz, főként a folyamatos háború miatt. 

A tíz legélhetőbb város 2021-ben

 1. Auckland, Új-Zéland
 2. Oszaka, Japán
 3. Adelaide, Ausztrália
 4. Wellington, Új-Zéland
 5. Tokió, Japán
 6. Perth, Ausztrália
 7. Zürich, Svájc
 8. Genf, Svájc
 9. Melbourne, Ausztrália
 10. Brisbane, Ausztrália

A tíz legkevésbé élhető város 2021-ben

 1. Damaszkusz, Szíria
 2. Lagos, Nigéria
 3. Port Moresby, Pápua Új-Guinea
 4. Dakka, Banglades
 5. Algír, Algéria
 6. Tripoli, Líbia
 7. Karacsi, Pakisztán
 8. Harare, Zimbabwe
 9. Douala, Kamerun
 10. Caracas, Venezuela
Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek