Türkmenisztánban minden lehetséges, most a juhászkutya nemzeti napját ünnepelték

Tavaly novemberben írtunk arról, hogy Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén elnök annyira rajong a közép-ázsiai juhászkutyákért, hogy egy közel hatméteres aranyszobrot állíttatott fel az ország fővárosában, Asgabatban egy körforgalom közepén, és még egy ódát is írt hozzá. Most pedig itt a Reuters híre, hogy ez a hagyományosan a nomádokat kísérő, nyájakat őrző kutyafajta már nemzeti ünnepnapot is kapott Türkmenisztánban, amit első alkalommal vasárnap ünnepelt az ázsiai ország.

Türkmenisztánban azonban a lótenyésztés is része a nemzet kulturális örökségének, és mivel az akhal teke lófajta hagyományos ünnepnapjával egybeesett a közép-ázsiai juhászkutya napja, így látványos programokat is szerveztek a hétvégére.

Ez egy 2018 áprilisi fotó a nemzeti lovasnapról, de az elnök, a ló és a kutya összhangja ebből is kivehetőForrás: AFP/Igor Sasin

A vasárnapi ünnepségen például egy versenyt is hirdettek, amelyen kiválasztották a legjobb közép-ázsiai juhászkutyát. A 2007 óta autokrata módon kormányzó Berdimukhammedow egy, a határőrségnél szolgálatot teljesítő egyedet választott fajtája legszebbjének. A medált a türkmén elnök fia, Serdar alelnök akasztotta a kutya nyakába, a nyertes állat gazdája pedig egy autóval lett gazdagabb.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek