1600 éve tették le az Adria királynőjeként emlegetett város alapkövét

A legenda szerint 1600 évvel ezelőtt, pontosan 421. március 25-én rakták le az első követ a lagúnában, amelyet ma Velenceként ismerünk. Eredetileg hatalmas ünnepséggel szerettek volna megemlékezni erről a különleges születésnapról, de a pandémia miatt csak visszafogott találkozókat és eseményeket tartottak a városban, amelyeket élőben közvetítettek – írja a triestecafe.it. Éppen tegnap számoltunk be arról a hírről, hogy a járvány miatt leállt hajóforgalomnak és a kitisztult tengervíznek köszönhetően delfinek bukkantak fel Velence központjában, amit talán a helyikek is jó jelnek és szerencsés "üzenetnek" vélhetnek. 

421. március 25-én szentelték fel San Giacomo di Rialto templomot és Velence első lakosai ezen a területen telepedtek le, az erről szóló felirat a szentély jobb oldali pillérén olvashatóForrás: Didier Descouens/Wikipedia

Tegnap tehát 1600 gyertyát fúhattak el a velenceiek a város képzeletbeli tortáján, mert a történészek szerint az első követ ekkor helyezték el egy istentiszteleti hely létrehozására, amely nem más, mint a San Giacomo di Rialto katolikus templom épülete. A nagy nap alkalmából számos összeállítás készült a városról és került fel a közösségi oldalakra. Íme, az egyik, amelyben régi képek is feltűnnek a városról, és melyben Luca Zaia, Veneto tartomány kormányzója is feltűnik, aki a jeles alkalomból beszédet tartott.

"1600 évvel ezelőtt szentelték fel a San Giacomo de Veneto templomot ott, ahol nagyjából 700 évvel később az első Rialto-hidat fából felépítették. Velence születését hagyományosan erre az eseményre vezetjük vissza. 1600 évvel ezelőtt alakult ki az identitásunk, a régiónkban élő és dolgozó emberek identitása" – többek között ezekkel a szavakkal emlékezett Zaia Velence rangos születésnapjára. Hozzátette, hogy az 1600 éves város mindig világ egyedülálló és megismételhetetlen helye marad.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek