Japán döntött: nem utazhatnak külföldiek az olimpiára

Mint a japán hatóságok az olimpiai és a paralimpiai bizottságnak elmondták, hogy "nagyon nem valószínű", hogy külföldi szurkolókat engedjenek az országa a július 23-án kezdődő olimpiára, és az augusztus 24-én kezdődő paralimpiára. A szervezők szerint a döntés most megszünteti a jegytulajdonosok bizonytalanságát, ugyanakkor hozzájárul ahhoz, hogy a résztvevőkre és a japán közönségre nézve is biztonságos legyen a rendezvény.

A tokiói olimpiai stadionForrás: Tomacrosse/shutterstock.com

Mint a szervezők elmondták, embert próbáló a járványhelyzet Japánban és sok más országban is, a döntéshez a globális utazási korlátozások és a vírus variánsainak megjelenése vezetett. A jegyek árát visszatérítik. Az olimpiát tavaly márciusban halasztották el, a rendezvény történetében először. A tervek szerint 2020-ban mintegy 200 ország több mint 11 000 sportolója vett volna részt az eseményen.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint a lépés "mindenkinek nagy áldozat". "Osztozunk a világ minden lelkes olimpiarajongójának és a sportolók családjainak, barátainak a csalódottságában, akik tervezték, hogy eljönnek a játékokra" - mondta. "Mindezt nagyon sajnálom". Mint hozzátette, "vállvetve állunk japán partnereink és barátaink oldalán, mindenféle fenntartás nélkül, hogy a tokiói olimpiai és paralimpiai játékok sikeresek legyenek."

A nemzetközi rajongók kizárása újabb jelentős pénzügyi csapást jelent a tokiói játékokra, melyek költségei 2,8 milliárd dollárral nőttek a járvány terjedésének megakadályozásához szükséges intézkedések miatt. Ez év elején Yoshihide Suga japán miniszterelnök azt mondta, hogy az olimpia biztonságos lesz, és a globális szolidaritás szimbólumaként szolgálhat majd.

Az akkori közvélemény-kutatások azonban azt mutatták, hogy a japán közönség többsége ellenzi a játékok 2021-ben történő megtartását, és támogatja az esemény további halasztását vagy akár teljes lemondását is - adja hírül a bbc.com.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek