Ahogy a jelenlegi helyzet fest, 2021 sem biztos, hogy az olimpia éve lesz

Nem biztos, hogy a jövő nyárra áttett időpontban fellobbanhat az olimpiai láng. A Japán Orvosi Szövetség (JMA) elnöke, Yoshitake Yokokura megkérdőjelezi, hogy a 2021. évi tokiói olimpiát szabad lenne-e megtartani a koronavírus-járvány miatt. "Hacsak nem dolgozunk ki hatékony oltást, azt hiszem, nehézségbe ütközik a jövő évi olimpiai játékok megtartása" – mondta kedden Tokióban az újságíróknak. „Jelenleg nem azt mondom, hogy nem kellene megtartani. A járvány nemcsak Japánra korlátozódik, hanem világszerte gondot okoz."

Tokióban az olimpiai helyszínek elkészültek de továbbra is kérdéses, mikor lobbanhat fel az olimpiai lángForrás: Ned Snowman/Shutterstock

Számos egészségügyi szakember megkérdőjelezte, hogy a tervek szerint jövő júliusban és augusztusban megtarthatják az olimpiai játékokat. A múlt héten Kentaro Iwata, a fertőző betegségek szakértője azt mondta, hogy valószínűtlen, miszerint a játékokat a mostani időponttól valamivel több mint egy évvel később megrendezzék.

"Hogy őszinte legyek, nem hiszem, hogy az olimpia  jövőre megrendezésre kerül" – mondta Iwata. Szerinte az olimpia megrendezéséhez két feltételre van szükség: az egyik, hogy uralmuk alá vonják a járványt Japánban, a másik pedig az, hogy a világon mindenütt ugyan ezt tegyék.

Nagyon pesszimista vagyok az olimpiai játékok jövő nyáron történő megrendezésével kapcsolatban, hacsak például nincs közönség vagy nagyon korlátozott a részvétel" – tette hozzá.

A japán szervezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) márciusban megállapodtak abban, hogy az olimpiát egy évvel elhalasztják, mivel a koronavírus az egész világon elterjedt. Azóta azt mondták, hogy nincs más „B terv", csak az, hogy a 2021. július 23-án megnyíló olimpián dolgozzanak.

John Coates, a NOB tagja, aki a tokiói olimpia előkészületeit felügyeli, azt mondta azonban, hogy ebben a hónapban még „túl korai lenne megmondani", hogy a kitörés tovább befolyásolhatja-e a megrendezést. Elismerte, hogy a helyzet egyelőre kiszámíthatatlan.
Hétfőn Tokióban a napi megerősített esetek száma két egymást követő napon 100 alá esett, vasárnap 72-re, hétfőn pedig 39 esetről számoltak be. Tokióban közel 4000 fertőzésről tudnak, ez messze a legmagasabb szám Japán 47 prefektúrája között.

„Valóban csökkent az új esetek száma, ide számítva Tokióban is" – mondta Yokokura. „Szeretném azt gondolni, hogy ez valódi csökkenés, ám Japánban továbbra is olyan helyzettel kell szembenéznünk, amelyben a tesztek száma nem elegendő. Tehát azt hiszem, körülbelül egy hetet kell várnunk, hogy megnézhessük, hogyan alakulnak a dolgok."

Shinzo Abe miniszterelnök április elején Tokióban és hat másik térségben rendkívüli helyzetet hirdetett meg, amelyet azóta országos szintre bővítettek. A helyi kormányzók kérhetik, hogy az emberek otthon maradjanak, és hogy a nem lényeges vállalkozásokat bezárják, de a szabályok be nem tartásáért nem jár pénzbírság vagy más szankció – írja a The Guardian.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek