Egy meseszép tó segíthet felderíteni a Marson valaha létezett ősi életet

A NASA úgy véli, hogy a Törökország délnyugati részén fekvő Salda-tónál található ásvány- és kőzetlelőhelyek létfontosságú nyomokat árulhatnak el a Mars ősi életéről. A tudósok azt állítják, hogy a Földön ezek a kőzetek hasonlítanak leginkább a vörös bolygó Jezero kráterének környékén találhatókhoz, amiről úgy hiszik, hogy a helyén egykor szintén egy tó volt. A krátert, – ahova a NASA Perseverance marsjárója leszállt, – vélhetően egyszer tehát valaha víz árasztotta el.

A Salda egy kráter tó Törökország délnyugati részénForrás: Needemm/Wikipedia

A Perseverance marsjáró a valaha egy másik világba repült legfejlettebb asztrobiológiai labor. A tudósok összehasonlítják majd a Salda partjának üledékeit a Jezero-kráter peremén észlelt karbonát-ásványi anyagokkal.

Elképesztően tiszta a vizeForrás: NASA/JPL-Caltech/Wikipedia

"Ha találunk valamit a marsjáróval, visszatérhetünk a Salda-tóra, hogy megnézzük a Marson és a Salda-tavon lejátszódott folyamatokat, a hasonlóságokat, és a közöttük lévő különbségeket" – mondta Thomas Zurbuchen, a NASA szakembere. Amerikai és török bolygótudósok 2019-ben végeztek kutatást a tó partvonalain, amelyet az azúrkék víz és a fehér partok miatt Törökország Maldív-szigeteinek nevezik – írja a Daily Star.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek