Megérkezett az első videó- és hangfelvétel a Marsról

  Megérkezett a videó, mely a marsjáró leszállásának utolsó perceit rögzíti, amikor az űrhajó egy ejtőernyő segítségével a Mars felszínéhez közeledik, a jármű mikrofonja pedig az első hangfelvételt biztosította - adja hírül a NASA.

  A kamerarendszer a leszállás teljes folyamatát felvette attól a pillanattól kezdve, hogy az ejtőernyő kinyílik, egészen addig, míg a marsjáró megérkezik a Jezero-kráterhez. Az űrhajón található, nagyfelbontású kamerák felvételei 11 kilométerre a felszín felett kezdődnek, és többek között az eddig az űrbe küldött legnagyobb tömegű ejtőernyő bevetését mutatják. Időközben pedig egy panorámafelvétel is érkezett.

  A marsjáró mikrofonja a leszállásról nem küldött használható hangsorokat, de a Jezero-krátertől már igen, a 60 másodperces felvétel elején hallható a marsi szellő a rover mechanikus hangjai mellett. A felvétel a NASA honlapján hallható.

   Címlapkép forrása: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/NBI-UCPH

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!