Egész Japánban megemlékezéseket tartanak a fukusimai katasztrófa 10. évfordulóján

Csendes tisztelgésekkel, imádságokkal és atomellenes tüntetésekkel Japán csütörtökön gyászolja a 10 évvel ezelőtt ezen a napon bekövetkezett hatalmas földrengés és szökőár mintegy 20 000 áldozatát. A 9,0-es erősségű rengés által kiváltott hatalmas hullámok az északkeleti partvidékre csapódtak, megrongálva az erőművet, több mint 160 000 lakost menekülésre kényszerítve, miután a sugárzás a levegőbe ömlött. Csernobil óta a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófája és földrengése miatt 2011. március 11-én délután városok és családok pusztultak el néhány óra alatt.

Éppen 10 éve történt Csernobil óta a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófájaForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Yasushi Kanno

A fukusimától körülbelül 50 kilométerre délre Iwaki szemcsés tengerparti városában, Atsushi Niizuma étteremtulajdonos is imádkozott az édesanyjáért. "Szeretném elmondani anyámnak, hogy gyermekeim, akik mind közel álltak hozzá, jól teljesítenek. Azért jöttem, hogy köszönetet mondjak neki, hogy a családunk biztonságban él" – mondta Niizuma (47). Mielőtt munkába indult, tiszteletét tette egy tengerparti kegyhely kőemléke előtt, anyja, Mitsuko és 65 másik, a katasztrófában ott életét vesztő emberért. A földrengés napján Mitsuko gondozta gyermekeit. A gyerekek berohantak egy autóba, de Mitsukot elsodorták a hullámok, amikor visszatért a házba, hogy kihozza a holmiját.

14 óra 46 perckor, pontosan abban a pillanatban, amikor a földrengés egy évtizeddel ezelőtt bekövetkezett, Naruhito császár és felesége egy perc néma csendet rendelt el a halottak tiszteletére egy tokiói emlékünnepségen de csendes imákat tartottak egész országszerte is. Yoshihide Suga miniszterelnök az emlékünnepségen elmondta, hogy az elvesztett életeket még mindig nehéz feldolgozni. "Elviselhetetlen, ha mindazok érzéseire gondolok, akik elvesztették szeretteiket és barátaikat" – mondta Suga, fekete öltönybe öltözve. Az ünnepségen, amelyen császár és miniszterelnök is részt vett, a jelenlévők maszkot viseltek és távolságot tartottak, illetve nem énekelték el együtt a nemzeti himnuszt a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében.

Egész Japánban megemlékezéseket tartottakForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Hisao Aoki

A kormány mintegy 300 milliárd dollárt (32,1 billió jent) költött a régió újjáépítésére, de a fukusimai üzem körüli területek továbbra is le vannak zárva. A katasztrófa miatt még mindig mintegy 40 000 ember kényszerül elköltözni onnan. Japán eközben ismét vitatja az atomenergia szerepét az energiaszerkezetében, mivel az erőforrásszegény ország célja, hogy 2050-re elérje a nettó szén-dioxid-semlegességet a globális felmelegedés elleni küzdelem érdekében. A lakosság 85 százaléka pedig továbbra is aggódik a nukleáris balesetek miatt. Az atomenergia Japán energiaszükségletének 6 százalékát tette ki 2020 első felében, szemben a megújuló források 23,1 százalékával – írja a Reuters.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek