Egy japán férfi, aki mindent megtesz Fukusima elhagyott macskáiért

Kato Sakae 10 éve él azon a területen, ahonnan a 2011-es máciusi földrengés után kitelepítették az embereket, miután a Fukusima partjainál létesített atomerőmű három reaktora a rengés következtében leolvadt, a következő napokban pedig radioaktív szennyeződés szivárgott a levegőbe és a környező vizekbe. 

2021 februárjában készült kép; 10 éve elhagyatott bolt és automata Fukusima prefektúrán belül a "no-go / nem megközelíthető" területenForrás: AFP/Philip Fong

Az erőmű 20 kilométeres körzetében szinte mindenkit, nagyjából 160 ezer embert kitelepítettek a hatóságok, de voltak azért egy-ketten, akik nem voltak hajlandóak elmenni. A Reuters.com cikke szerint köztük van az elhagyott háziállatokat ápoló Kato Sakae is, aki nap mint nap azért indul útnak, hogy a magukra hagyott macskáknak és kutyáknak elviselhető körülményeket biztosítson.

Az évforduló alkalmából, a róla készült képriportban elmondta, hogy szomszédjaival ellentétben ő nem akarta elhagyni a lakhelyét, és immáron 10 éve azért él és dolgozik, hogy az utolsó hátrahagyott macskákról is gondoskodjon. Kato jelenleg 57 éves, korábban építőipari vállalkozó volt, és ő is segített lebontani a földrengés, a reaktorleállás és a tsunami után elhagyott és megrongálódott házakat. Ekkor vette észre, hogy milyen sok háziállatot hagytak hátra azok, akik elmenekültek. Részben ez ösztönözte arra, hogy maradjon, és gondoskodjon a túlélő állatokról.

„Nem akarok elmenni, ezekben a hegyekben szeretek élni" – mondta Kato. Időközben egy kutyát is megmentett, aminek a Pochi nevet adta. Rajta kívül jelenleg 41 macskát gondoz. Az állatokat a saját otthonában és egy másik üres épületben szállásolta el. Az elmúlt tíz év alatt 23 macskát temetett el. 

Bár a férfi a szabályok szerint nem aludhatna a saját házában, csak a macskákat tarthatná ott, a képek szerint mégis mind együtt laknak a kétszintes, faszerkezetes, és elég rossz állapotban lévő házban. A férfi lakhelyén nincs vezetékes folyóvíz, így a közeli forráshoz jár vízért, a legközelebbi nyilvános vécéig pedig autóval kell mennie.

A Reuters cikke szerint a közelben lévő mezőket már elkezdték mentesíteni a radioaktív szennyeződésektől, így lehet, hogy néhány éven belül a lakosok is visszatérhetnek. Addig azonban Kato, a saját számításai szerint, havonta 7000 dollárt, vagyis több mint kétmillió forintot költ állatorvosra, üzemanyagra és állateledelre, amivel a háza körül csoportosuló vaddisznókat is eteti.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek