Mexikó aggódik a gyönyörű pillangói miatt

  Idén mintegy 26 százalékkal csökkent a pompás kiráylepke egyedeinek száma, amelyek téli pihenőhelyükön, Mexikó középső részén szemmel láthatóan megfogyatkoztak. Mivel ez a faj sűrűn csoportosul a fákon, könnyebb őket területenként, mint egyedenként megszámolni. A lepkék populációja 2020-ban csak 2,1 hektárt borított be, szemben az előző évi 2,8 hektárral, illetve a 2018-ban észlelt 6,05 hektáros adatot tekintve a számuk körülbelül az egyharmadára zsugorodott.

  Fatörzseken, ágakon lógnak fürtökbenForrás: Steve Corey/Wikipedia

  Gloria Tavera, a mexikói Nemzeti Védett Területek Bizottságának regionális igazgatója szerint a pillangók számának csökkenése a szélsőséges éghajlati viszonyok, a selyemkóró élőhelyének (amelyektől a pillangók függenek) elvesztése az Egyesült Államokban és Kanadában, illetve az erdőirtás számlájára írható a mexikói telelő területeiken.

  A pompás kiráylepke év közben az Egyesült Államokban Minnesotától New York államig, Kanadában pedig Ontario államában él; a telet viszont Mexikó Michoacán államában töltiForrás: Rbreidbrown, Wikipedia

  Az illegális fakitermelés télen majdnem 13,4 hektárra nőtt, ami óriási növekedés a tavalyi 0,43 hektárhoz képest, iletve a szélviharok, az aszály, a kártevők és a betegségek áldozatává vált fák kivágása további 6,9 hektár veszteséget okozott a rezervátumnak. Az aszály magukra a lepkékre, valamint a fenyőfákra is kihatott, 1amelyeken a melegedés érdekében összetapadnak a rovarok. A súlyos aszályok miatt szárazak az erdők.

  A pillangók már a házak közelében keresik a vizet" – jegyezte meg.

  Tavera aggodalmát fejezte ki a texasi heves viharok miatt is, ahova nyári otthonukként a pillangók a következő hónapokban visszatérnek, mert kérdéses, hogy elegendő élelmet és élőhelyet találnak-e ott a téli fagy után. Rossz év volt ez a hegyvidéki gazdálkodó közösségek számára is, amelyek jövedelmének egy része a rezervátumokat felkereső turistáktól függ. A koronavírus-járvány miatt a látogatások száma a tavalyi 490 000-ről, a 2020–21-es szezonban 80 000-re csökkent – írja a The Guardian.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek