Hosszú idő után ismét fogadják a látogatókat az olasz múzeumok

A korlátozások során lezárt olasz múzeumok ezen a héten ismét elkezdhetik fogadni a látogatókat, legalábbis, ami a "sárga" régiókat illeti, Toszkána középső részét és Molisét, Trento északi autonóm tartományát, valamint Campania déli részét és Basilicatát. Úgy tűnik, ebben a szakaszban a szabadtéri részlegekkel rendelkező múzeumok és a régészeti parkok részesülnek előnyben – írja a thestar.com.

A Pitti-palota, ahonnan a Boboli-kert nyílikForrás: Yanko Malinov/Wikipedia

Kedden nyitott meg a Boboli-kert, amely mintegy 300 klasszikus, reneszánsz és barokk korabeli szobor gyűjteményét kínálja. "A kert két és fél hónap után ismét fogadja a látogatókat, ez az újranyitásunk első állomása" - mondta Eike Schmidt, az Uffizi igazgatója. "A Pitti-palota szerdán nyílt meg, míg csütörtökön az Uffizi Képtár termei következnek" – tette hozzá Schmidt.

Uffizi KéptárForrás: Chris Wee/Wikipeida

Mint hangsúlyozta, COVID-19 elleni intézkedéseket továbbra is be kell tartani, a bejárathoz testhőmérséklet-mérőket és kézfertőtlenítőket tesznek, és a maszk, valamint a távolságtartás is kötelező lesz a belső térben.

Az elsők között nyílt meg újra a Nápoly déli részén fekvő Nemzeti Régészeti Múzeum (MANN), amely hétfőn mintegy 150 látogatót fogadott. Kiterjedt görög és római régiséggyűjteményei között megtalálhatók a közeli ősi városok, Pompeji és Herculaneum romjai, amelyeket a Vezúv kitörése után 79-ben betemetett a vulkán.

HerculaneumForrás: ho visto nina volare/Wikipedia

Nápoly északi részén hétfőn újra megnyílt a Casertai királyi palota is, amely az első 343 látogatóját fogadta. Az UNESCO Világörökség részeként számontartott palota negyedóránként legfeljebb 50 embert engedett be. Eközben a Campania régióban - amely a művészeti látványosságok szempontjából az egyik leggazdagabb Olaszországban - a héten fokozatosan újra megnyílt a Pompeji Régészeti Lelőhely, a Herculaneum Régészeti Park és a Stabiae Régészeti Múzeum is. Hétfőtől kezdődően a hatalmas pompeji helyszín turistái meglátogathatták az amfiteátrumot is.

A biztonság érdekében a pompeji látogatóknak egy mobilalkalmazásban megadott útvonalat kell követniük.

Hasonló rendelkezéseket hoztak Herculaneumban, ahol a látogatók korlátozott csoportokban léphetnek be 30 percenként. Pompeji és Herculaneum egyelőre hétvégenként zárva tart. Mint Francesco Sirano, a Herculaneumi Régészeti Park igazgatója elmondta, a lezárások során volt idejük olyan módszereket kidolgozni, amelyekkel a virtuális térből gyorsan át lehet váltani a valós interkaciókra, az igényeknek megfelelően.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek