Ez a népszerű párizsi látványosság felújítás miatt 3 évre bezár

Az állandó és időszakos kiállításoknak, nyilvános könyvtárnak, hangversenyeknek, színházi előadásoknak otthont adó Pompidou központ több évre bezár elöregedő szerkezetének frissítése érdekében.

Az 1977-ben átadott központ az újszerű, high-tech építészeti megoldásaival akkor szinte sokkolta az embereketForrás: Gerhard Bögner/Pixabay

A Párizs városképéből 1977 óta modern építészeti stílusával kilógó 10 emeletes kulturális központ Renzo Piano és Richard Rogers építészek tervei alapján készült, de bő négy évtizeddel az átadása után az épület komoly felújításra szorul. Egy hétfőn kiadott hivatalos sajtóközleményében a Pompidou központ bejelentette, hogy 2023 végétől 2026 végéig felújítás céljából bezárják.

Az épület azért különleges, mert a tervezők szinte kifordították azt. Ugyan a központ belsejében helyezték el a galériákat és a rendezvénytereket, de minden mást az épület külső falain mutattak meg, legyenek azok a kígyózó, vörös mozgólépcsők, a kék légkondicionálók, a vízcsövek, és egyéb gépészeti tartozékok. Viszont a megnyitása óta nem történt benne jelentős felújítás. "Ez garantálja a Pompidou központ jövőjét" – jelentette ki a központ elnöke, aki azt is kifejtette, hogy az időzítés most abban a reményben történik, hogy az épület 2027-ben, az 50. születésnapja előtt újra megnyílhasson.

A központ belsejébenForrás: guillaumeblanco89/Pixabay

A Le Figaro című francia lap becslései szerint a projekt körülbelül 200 millió euróba kerül majd. A leállás ideje alatt a nyilvános könyvtár egy ideiglenes párizsi helyszínen látogatható lesz.

A felújítás során eltávolítják az építéskor felhasznált azbesztet, frissítik az energetikai normákat, és a mozgáskorlátozottaknak is segítik a könnyebb bejutást. A felvonókat és a mozgólépcsőket szintén kicserélik vagy átalakítják, a tűzbiztonsági szabványokat pedig naprakésszé teszik. Ugyan most a Pompidou átmenetileg zárva tart, de júliusban újból megnyit, ahol nyilakkal biztosítják majd az egyirányú áramlást, hogy csökkentsék a látogatók közötti kapcsolatot, így akadályozva a koronavírus terjedését – írja a Travel and Leisure.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek