Földön kívüli élet után is kutathatnak a világ legnagyobb teleszkópjával

A kínai Pingtang megyei karsztvölgyben álló Ötszáz méteres nyitott gömb rádióteleszkóp (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope - FAST) a világ legnagyobb egytányéros rádióteleszkópja. Az eszköz ebben az évben már nem csak a kínai, hanem a külföldi tudósok előtt is nyitva áll, akik akár az idegen civilizációk kutatásának szándékával is érkezhetnek ide.

A világ legnagyobb teleszkópjával hamarosan idegen civilizációk után is kutathatnak a külföldi tudósokForrás: english.nao.cas.cn

Az 500 méter széles távcső használatában érdekelt kutatók idén április 1-jétől nyújthatják be kérelmeiket a pekingi Nemzeti Csillagászati Megfigyelő Intézethez. Mivel a kereslet várhatóan óriási lesz, egy szakértői testület segít kiválasztani a legígéretesebb pályázókat, aki legkésőbb augusztusban kezdhetik el használni a létesítményeket – mondta Jiang Peng, a távcső főmérnöke. "Ebben az évben a teljes megfigyelési idő körülbelül 10 százalékát a tengerentúlról érkező kéréseknek szánjuk" – tette hozzá.

Kína ma az egyetlen olyan ország a világon, amely óriási távcsövet működtet, miután a puerto ricói Arecibo távcső tavaly év végén összeomlott a hurrikánok és a megfelelő karbantartás elmulasztása következtében.

A FAST teleszkóp rendkívüli méretével képes befogni azokat a jeleket, amelyeket más rádióteleszkópok nem – esetleg a földönkívüliek által generált rádióhullámokat is beleértve.

Kína már rámutatott, hogy a Naprendszerünk közelében van néhány bolygó, amelyeken talán lehetséges az élet – árulta el Li Di professzor, a helyszínen dolgozó vezető tudós. A kínai csapat olyan távoli idegen életformák felkutatását tervezi, amelyek a miénknél jóval fejlettebb technológiát alkalmazhatnak. Úgy vélik, hogy egy igazán fejlett civilizáció közvetlenül felhasználhatja a csillagrendszer vagy akár egy teljes galaxis energiáját, esetleg manipulálva a csillagok fényerejét is, hogy jeladóként használja őket a csillagközi utazáshoz. A távcső ellenőrzi az érdekes csillagokat és galaxisokat, miközben figyeli az exobolygók ezreinek jeleit –  mondták Li és a munkatársai. Az alábbi videóban kívül-belül megnézhetik, mekkora is ez a távcső, aminek messze földről a csodájára járnak.

Egyelőre az még nem derült ki, hogy Kína a szolgáltatásért felszámol-e költségeket a külföldi tudósoknak, és ha igen, mennyit. Kína és a Nyugat közötti – különösen az Egyesült Államokkal közös –tudományos együttműködést az utóbbi években a felek közötti politikai feszültségek megzavarták, néhány kínai csillagász viszont reméli, hogy a FAST távcső a nemzetközi együttműködés új platformjává válhat. A FAST csapata már együttműködött a Breakthrough Listen nevű 100 millió dolláros projektben is, amelyet Jurij Milner izraeli-orosz vállalkozó indított az intelligens életformák felkutatása céljából – írja a South China Morining Post.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek