Lebontják az ikonikus puerto ricói rádióteleszkópot

Úgy tűnik, véget ért az Arecibo Obszervatórium küldetése, amely egy ikonikus, 300 méter széles rádióteleszkópnak ad otthont Puerto Rico északi partján. A Nemzeti Tudományos Alapítvány (NSF) ma bejelentette, hogy leszereli a hatalmas, 57 éves távcsövet, mely a világ harmadik legnagyobbja, és az összeomlás küszöbén álló tartószerkezetet is le akarják bontani - adja hírül a nationalgeographic.com.

Az obszervatórium antennájaForrás: Alessandro Cai/OliverZena/commons.wikimedia.org

A mintegy 900 tonnás platformot tartó kábelek közül kettő elszakadt, és ezek mellett több kábel is már a gyengülés jeleit mutatta. Először megpróbálták stabilizálni a szerkezetet, de több hónapnyi mérlegelés után végül a bontás mellett döntöttek.

Az Arecibo a 1960-as évek elején épült, és a helyeiknek többet jelentett, mint pusztán obszervatóriumot. Sokan itt leltek menedéket és támogatást az olyan vészhelyzetek során, mint például a 2017-es Maria hurrikán. De a komplexum persze kulcsfontosságú szerepet játszott a tudományos életben is, először itt felfedeztek fel bolygót a Naprendszeren kívül, és gravitációs hullámokat is detektált, amivel elnyerték az itteni kutatók az 1993. évi fizikai Nobel-díjat. A távcső kulcsfontosságú szerepet töltött be a Föld pályáján áthaladó aszteroidák tanulmányozásában is.

Felülnézetből lyukak látszanak a szerkezetenForrás: AFP/Handout

Az obszervatóriumot viszont sújtották a természeti csapások, a már említett Maria hurrikán 2017-ben megrongálta a távcsövet, a közelmúltban pedig több földrengés is megrázta a létesítményt, ami hozzájárulhatott a roncsolódásokhoz.

Arecibo ObservatoryForrás: 2018 Mariordo@aol.com/Mario Roberto Duran Ortiz/commons.wikimedia.org

Az NSF az utóbbi években több felülvizsgálatot kért az építmény állapotáról, amelyek közül több is a leszerelését javasolta. Az újabb tanulmányok a katasztrófa lehetőségére és az újabb kábelszakadás lehetőségére figyelmeztettek, ami megadta a végső lökést a szerkezet eltávolításához.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek