Kitört egy vulkán egy apró japán szigeten

  A Kagoshima prefektúrához tartozó Szuvanosze-szigeten lévő Otake nevű tűzhányó helyi idő szerint hajnali három órakor tört ki, közölte a helyei meteorológiai intézet, figyelmeztetve arra, hogy a  kráteréből mintegy 2 kilométeres körzetben izzó köveket lövell a levegőbe – olvasható a Japantimes hírében. 

  Az apró Szuvanosze szigete JapánbanForrás: Ray_go / Wikipedia

  A kitörés az Otake-hegy kráterénél 2 óra 48 perckor következett be, ezért a meteorológiai szolgálat hármasra emelte a riasztási szintet a vulkánkitörések súlyosságát kategorizáló ötfokozatú skálán, ami azt jelenti, hogy nem szabad a tűzhányó lejtőin tartózkodni, illetve megközelíteni a krátert.

  A kitörést követően a tokiói kormány összekötő irodát hozott létre, hogy összegyűjtse az információkat a kitörésről. A helyi jelentések szerint a kráterből felszálló füst kétszáz méterre magasodik a hegycsúcs felett. A hétfői kitörés előtt a meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy a vulkán az utóbbi időben aktívabb volt, a hétvégén is már nagyobb köveket köpött ki magából a kráter. Az apró, alig 49 lakosú Szuvanosze sziget Japán legdélibb partjainál fekszik, a föléje magasodó Otake vulkán 799 méter magasutoljára 2009-ben tört ki.

  November végén az Ili Lewotolok tűzhányó kitörése miatt ezreknek kellett menekülni otthonaikból, december 21-én a Hawaiin lévő Kilauea vulkán ébredt fel, öt nappal ezelőtt pedig Olaszország harmadik legnagyobb vulkánja, az Etna tört ki.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek