Szellemfalvak maradtak Indonéziában a vulkáni kitörések után

Indonéziában 120 aktív vulkán található, a Sinabung vulkán az egyik legveszélyesebb. 400 éven át tartó szunnyadás után 2010-ben újból életre kelt, több embert megölve. Ezrek hagyták el a lakhelyüket, mivel a kormány a vulkán 4,3 mérföld sugarú körzetét túl veszélyesnek nyilvánította.

Forrás: Akhmad Dody Firmansyah/Shutterstock

Néhány falusi azonban visszatért otthonába. Pedig a vulkán legborzalmasabb kitörése még csak ezután következett be 2014-ben, akkor legalább 16 falusit megölt, miközben lávát és hamut szórt a levegőbe. Noha viszonylag csendes volt 2010 és 2013 között, a 2014. évi kitörést követően rendkívül aktív maradt. 

Forrás: adhif/shutterstock

A legtöbb falusi soha nem tért vissza otthonába, Sinabung, Mardinding és Karo települések pedig „szellemfalvakká" váltak. Az egykor élettől nyüzsgő helyek mára félelmetes látványt nyújtanak a Sinabung vulkán lábánál. Gyakran több állat kószál az utcákon, mint ember. 

A Sinabung 2014-es és 2018-as legnagyobb kitörése után a NASA által készített térkép szerint a környék nagy részét elpusztította a láva.

IForrás: Danisha Putra Akka/Sutterstock

A kormány közel 30 000 falusival közölte, hogy az összes olyan ház, amely a vulkán 3,4 kilométer sugarú körzetében létezett, túl veszélyes ahhoz, hogy ott lakjon. A lakóhelyüket elhagyni kényszerült családok ezrei menekültté vált, és arra kényszerült, hogy áttelepüljön a kormány és a közösség által juttatott házakba.

Forrás: Danisha Putra Akka/Shutterstock

Karo, és a Sinabung vulkán lábánál fekvő Mardinding falu 2014 óta nagyrészt lakatlan. A tömeges kivándorlást követően sok város teljesen elhagyatottá vált. A hegy közelében fekvő otthonok azóta félelmetesen festenek, nagy részük valószínűleg előbb-utóbb összeomlik. Sok házban a bútorok nagy része ott maradt, ahogy a konyhai eszközök is, amikor a falusiak sietve kényszerültek elhagyni az otthonaikat – írja az Insider.

biztonságosnak

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek