Alaszka kis szigetei egyetlen, óriási vulkán részei lehetnek

  Az Alaszka déli partjainál fekvő vulkanikus szigetek nyomvonala valójában egyetlen óriás kaldera része lehet - derül ki a nationalgeographic.com cikkéből.

  Islands of Four MountainsForrás: Bailey, Ed/U.S. Fish and Wildlife Service/commons,wikimedia.org

  A szóban forgó behemótot az Aleut-szigetek négy, félkörben elhelyezkedő hegycsúcsa jelöli ki, melyeket a Négy Hegy szigeteinek is neveznek (Islands of the Four Mountains - IFM), és amelyek hajdanán talán egy óriási vulkánkitörés következtében jöttek létre. A sokáig különálló vulkánoknak gondolt hat csúcs - a Herbert, a Carlisle, a Cleveland, a Tana, a Uliaga és a Kagamil - valójában egybefüggő nyílások láncolata lehet egy sokkal nagyobb vulkanikus kaldera szélén.

  A csúcsok az űrállomásrólForrás: International Space Station/commons.wikimedia.org

  Ha be is igazolódik, hogy így van, mint John Power, az Egyesült Államok Geológiai Intézetének és az alaszkai vulkánmegfigyelő központnak a geofizikusa elmondta, az sem utal arra, hogy a vulkán veszélyesebb lenne, mint azt eddig gondolták.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!