Ismét kitörhet Izland hírhedt vulkánja

  A jéggel borított Grímsvötn-vulkán szokatlanul intenzív kitörést produkált 2011-ben, 20 kilométeres hamuréteget juttatva a légkörbe, amely miatt mintegy 900 repülőjáratot kellett törölni. A tudósok azóta szorosan szemmel tartják a képződményt, és most olyan jeleket vettek észre, melyek újabb kitöréshez vezethetnek, többek között sűrűsödtek a földmozgások - derül ki a theconversation.com cikkéből.

  A Grímsvötn-vulkán 2011-benForrás: Boaworm/commons.wikimedia.org

  A Grímsvötn Izland legaktívabb vulkánja, az elmúlt 800 évben mintegy 65-ször tört ki. A kitörések közötti időbeli különbségek változóak: a legutóbbi, 2011-es kitörés előtt 2004-ben, 1998-ban és 1983-ban kisebb kitörések történtek.

  Úgy tűnik ugyanakkor, hogy a vulkán csak 150-200 évenként tör ki olyan hatalmas erővel, mint az például 2011-ben is történt, előtte 1873-ban és 1619-ben volt hasonló. Kisebb kitörések nagyjából évtizedenként fordulnak elő. Ha Grímsvötn a korábbi mintázatot követi, akkor a következő kitörés várhatóan a kisebbek közé fog tartozni.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!