Indonéziában kitört egy vulkán, ezrek menekülnek az otthonaikból

Vasárnap kitört az Indonézia keleti Nusa Tenggara tartományában található Ili Lewotolok tűzhányó 26 falu 2700 lakóját kényszerítve otthonaik elhagyására, amikor forró, mérgező gáz és láva kezdett terjengeni a vulkán közelében. Láthatóan négy kilométeres magasságba lövell hamut és füstöt az égre – írta a Daily Star vasárnap a helyi katasztrófavédelem közleménye szerint.

Az Ili Lewotolok vulkán december 30-ánForrás: AFP/Joy Christian

Raditya Jati, a hatóság szóvivője elmondta, hogy az Ili Lewotolok vulkán pánikot váltott ki a közelben élők körében. Az egyik, 17 éves szemtanú, Muhammad Ilham szerint a lakosok menekülni kényszerültek, és "még mindig menedéket keresnek", de sokuknak "jelenleg pénzre van szüksége" a sziget elhagyásához. Az indonéz Vulkanológiai és Geológiai Központ szerint a vulkán közeli területeken "forró felhőket, lávafolyamot, láva lavinát és mérgező gázt" tapasztalnak.

A növekvő fenyegetés miatt a központ mostanra négyes, azaz a legmagasabb fokozatra emelte a vulkán veszélyszintjét az országban. Az Ili Lewotolok az ország 130 aktív vulkánjának egyike, Indonéziában azonban csak két másik van jelenleg riasztási szinten. A Szumátrán található Sinabung, amely ebben a hónapban tört ki, szintén a négyes riasztási fokozaton van a Jáva szigetén található Merapi vulkánnal együtt.

A Szumátrán található Sinabung-hegy augusztus 29-én, helyi idő szerint reggel 7:52-kor tört ki, és 2000 méter magas forró vulkáni hamut lövellt a levegőbe, amely arra kényszerítette a vulkán közelében lakókat, hogy elhagyják a területet. Az MTI legfrissebb jelentése szerint a legutóbb 2017-ben kitört Ili Lewotolok vulkán környékéről mostanra már több mint 4400 lakost helyeztek biztonságba a hatóságok, illetve lezárták a helyi repülőteret.

A vulkánkitörés elől menekülők ilyen sátrakban kénytelenek meghúzni magukatForrás: AFP/Joy Christian
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek