Hamarosan szabadon utazhatnak Izlandra azok, akik már átestek a fertőzésen

Jelenleg az Izlandra érkező utazók választhatnak, hogy 14 napra karanténba vonulnak, vagy érkezéskor tesztet csináltatnak és öt napra karanténba vonulnak, majd újabb tesztet végeztetnek. December 10-től azonban várhatóan új szabályozás lép életbe, és azok az Európai Gazdasági Térségből (EGT) érkező utazók, akik igazolják, hogy már átestek a koronavírus-fertőzésen, mentesülnek a teszt és a karantén alól is - adja hírül az insider.com.

Izlandi tájakForrás: David Mark/pixabay.com

A szakértők azonban nem mindannyian értenek egyet az izlandi hatóságokkal abban, hogy ha valaki már átesett a fertőzésen, akkor nem fertőződhet meg újra. Bár a legtöbben úgy vélik, hogy az újrafertőződés nagyon ritka, és a legtöbb gyógyultban kialakul az immunitás, abban is konszenzus van, hogy még nem tudunk eleget arról, pontosan mennyi ideig tarthat a védettség.

Az Amerikai Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ (CDC) szerint nem biztos, hogy az antitestek jelenléte automatikusan immunitást is biztosít. Egy új tanulmány szerint viszont a gyógyulás után legalább nyolc hónapos védettség alakul ki, de a legtöbben éveken át védettek maradnak a vírussal szemben.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek