Ingyen tesztelik a turistákat Izlandon, így nincs szükség karanténra

Az Egészségügyi Minisztérium kedden jelentette be, hogy december 1-től 2021. január 31-ig ingyenessé teszi az izlandi határokon végzett koronavírus-tesztek elvégzését – szemlézi az Icelandmonitor egy helyi napilap hírét.

Az egészségügyi miniszternek a kormánnyal közösen meghozott döntése az izlandi járványügyi fõorvos ajánlásán alapul. Az országba belépő turisták eddig ugyanis választhattak a tesztelés és az országba érkezést követő 14 napos karantén között. Az ingyenes tesztelés bevezetésével azonban azt akarják elérni, hogy a kéthetes karantén helyett minél többen inkább szűressék magukat koronavírusra, ezzel is csökkentve a vírus terjedésének legkisebb esélyét is. 

Forrás: Michael Bußmann/pixabay.com

A járványügyi főorvos rávilágított a korábbi tapasztalatokból leszűrt tanulságokra, miszerint a tesztelés helyett karantént választó, külföldről érkező utazók nem veszik elég komolyan a karanténszabályokat, ezzel pedig veszélyeztetik a járvány elleni védekezés hatékonyságát Izlandon. Ezért két megoldást javasolt: vagy már eleve kötelezni kell a turistákat az előzetes tesztelésre az országhatár átlépése előtt, vagy ne is kerüljön ez pénzbe nekik, tehát legyen számukra is ingyenes (az izlandi lakosokat a járvány kitörése óta ingyen szűrik). Az egészségügyi miniszter az utóbbit választotta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek