Az izlandi fővárosban karácsonyi macska ösztönzi vásárlásra az embereket

Izlandon is felszerelték a karácsonyi fényeket, méghozzá nem is akárhogyan. A múlt héten Reykjavík Lækjartorg terén már harmadik éve gyúltak fel a fények az egyik fő attrakción, a karácsonyi macskán. Az öt méter magas és hat méter széles állatszobor ugyanakkor egyáltalán nem nyújt barátságos látványt: támadásra készen, vöröslő szemekkel és fenyegetően, fogait mutatva ijesztgeti a járókelőket.

Christmas Cat in Reykjavik.

Közzétette: Alun John – 2019. december 4., szerda

És hogy miért éppen macska? Az izlandiaknál a karácsonyi macska a folklór egyik mumusa, és az a mondás járja, hogy aki nem kap új ruhát karácsonyra, azt megeszi a ragadozó. Bár ősi hagyományként emlegetik, a Yule Macskának is nevezett szerzetről szóló legkorábbi írásos beszámolók a 19. századból származnak, és a mumust afféle motivációként használták a gazdák, mellyel arra ösztönözözhetik a munkavállalóikat, hogy karácsony előtt fejezzék be az őszi gyapjú feldolgozását. Azokat, akik részt vettek a munkában, új ruhákkal jutalmazták, akik viszont nem, azok semmit sem kaptak, és tartaniuk kellett a következményektől. Az alternatív elbeszélésekben már azt írják, hogy nem az embereket, csak ételeiket fogyasztják el a vérszomjas ragadozók.

Reykjavik Christmas Cat

Közzétette: Aija Seflic – 2019. december 9., hétfő

A karácsonyi macska legendájának elterjesztése nagyrészt Jóhannes úr Kötlum költő „Jólakötturinn" (A karácsonyi macska) című versének köszönhető. Nem csoda, hogy a macska egy ruhaüzletekkel körülvett bevásárlótér közepén kapott helyet - derül ki az icelandmonitor.mbl.is híréből.

 

 Leadkép forrása: Viktor Kosilov/pixabay.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek