Nézzék, ezek Izland legnépszerűbb természetes, meleg vizű forrásai!

Izlandon a meleg vizű források által táplált medencék, tavacskák időjárástól függetlenül, télen-nyáron használhatók. Az úszás náluk nemzeti sport, szinte minden városban van legalább egy ilyen medence, és legtöbbször a szabadban, ahol 40°C fok körüli vízben áztathatják magukat a szerencsések, a mártózást pedig szaunázással és pezsgőfürdővel egészíthetik ki. A Lonely Planet a szigetország legszebb, természetes, meleg vizű fürdőiről készített egy összeállítást.

 

1. Reykjarfjarðarlaug 

Igen népszerűek a Bíldudalurtól délkeletre 23 km-re található Reykjarfjarðarlaug geotermikus medencéi, melyek közül az egyik egy 32°C fokos betonmedence, de az igazi csemegének a tőle 30 lépésnyire a 45°C fokos vizű, természetes, gyepszegélyű medence számít. Az élményt szárnyaló tengeri madarak, hegyek és a fjordra nyíló kilátás egészíti ki.

2. Krossneslaug 

Ezt a geotermikus medencét vétek lenne kihagyni, ha arra járunk. A meleg vizes medence egy vad, fekete kavicsos tengerparton található.

A leghidegebb időben is a medencéből nézhetik a tengertForrás: hiticeland.com

Csodálatos hely, ahol akár éjjel is ücsöröghetnek vagy úszhatnak a pihenésre vágyók.

3. Sundhöll Reykjavíkur 

Ez a hely a legjobb választás, ha Reykjavík belvárosában szeretnének úszkálni. Az 1937-ben épült fürdő a város egyik legrégebbi darabja, az évekig tartó felújítás után 2017-ben nyitott meg újból a szabadtéri terület kialakításával, pezsgőfürdőkkel, szaunával és medencével. Az emeleti pezsgőfürdőből csodálatos kilátás nyílik a városra. 

4. Bláa Lónið/Blue Lagoon 

A futurisztikus kinézetű fürdőhely fekete lávamezőben kékellik, és 38°C-os termálvíz táplálja, mely 70%-ban tengervízből, 30%-ban pedig édesvízből áll. Kék-zöld algában és ásványi sókban gazdag, így többek között bőrkondicionálásra és hámlasztásra ajánlják. 

Mintha egy holdbéli tájon fürdőznénekForrás: Blue Lagoon Iceland/Facebook

Hömpölygő gőzfelhői és finom iszapja miatt is rendkívül népszerű hely. Sokak szerint túlzsúfolt, ezért az előzetes foglalás elengedhetetlen, de ha már egyszer valaki arra jár, ezt az élményt tényleg nagy kár lenne kihagynia. 

5. Krauma 

Izland legnagyobb meleg forrása öt különböző hőmérsékletű meleg vizes medencét és két gőzfürdőt melegít ebben a modern szabadtéri fürdőkomplexumban. A vendégek emellett relaxációs szobákban lazulhatnak el, a bátrabbak pedig a hideg medencékben is megmártózhatnak.

6. Gamla Laugin/Secret Lagoon

Igazán festői látványt nyújt ez a sziklákkal körülvett, párába burkolózó medence. A folyó mellett gyalogösvény halad, és nem ritkán gejzírek is felcsapnak.

Izlandon megszokott látvány a melegvízből felszálló párás tájForrás: Secret Lagoon Iceland/Facebook

A környező rétek nyáron vadvirágokkal telnek meg. Egyre népszerűbb hely, ezért a lagúna délutánonként zsúfolásig megtelik buszokkal, így érdemes korábbi vagy későbbi napszakban felkeresni a helyet.

7. Lýsuhólslaug 

Geotermikus forrása ásványi anyagokkal teli, 37°C és 39°C közötti vizet pumpál a medencébe. Ne ijedjen meg attól, hogy a víz színe zavaros zöld: a vasban gazdag víz vonzza az algákat.

8. Grettir's Bath/Grettislaug 

Grettislaug népszerű, természetes fürdőhely, melynek vize állítólag megnyugtatja a fájó csontokat, ízületeket. 

Kiváló helyszín az ellazuláshozForrás: Reykir - Grettislaug/Facebook

9. Reykjadalur/Hot River Valley

A meseszép geotermikus völgy Hveragerði közelében található, ahol meleg vizű folyó csalogatja a turistákat. A helyi turisztikai információs irodában térképet is adnak, így könnyű megtalálni az odavezető ösvényt.

10. Hveragarðurinn/Geothermal Park 

A geotermikus parkban gőzölgő medencék találhatók, melyekben a látogatók csak a lábukat márthatják meg. A csoportok előre foglalhatnak vezetett sétát, melyen megismerhetik a terület egyedülálló geológiáját.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek