Hamarosan eltűnhetnek a benzines autók az angol utakról

Nagy-Britannia 2030-tól betiltja az új benzines és dízelautók, valamint kisteherautók értékesítését, a korábban tervezett, és februárban bejelentett határidőnél öt évvel korábban. Az ország 2050-ig szeretné nullára csökkenteni a széndioxid-kibocsátását - adja hírül a reuters.com.

A londoni banknegyedForrás: Kai Pilger/pixabay.com

Nagy-Britannia tavaly az első lett a G7-országok közül, amely törvénybe is foglalta ezt az említett célt, és amely tömeges változtatásokat vezet be a lakosok utazási, energiafelhasználási és étkezési szokásaiban. Ennek megfelelően 10 pontos tervet készítettek a várható intézkedésekről.

A terv 12 milliárd font kormányzati pénzt mozgósítana, és 2030-ig 250 000 magas végzettséget igénylő zöld munkahelyet hozna létre és támogatna. Mint a newscientist.com híréből kiderül, 1,3 milliárd fontot költenének az új autótöltők infrastruktúrájának kialakítására, és 582 millió font támogatást nyújtanának elektromos autók vásárlásához.

Az autógyártóknak azonban némi engedményt is adott a kormány, 2035-ig még nem tiltja be a plug-in hibrideket, amelyekkel néhány tíz kilométert lehet megtenni akkumulátorral, mielőtt hagyományos motorra kellene váltani. Kiderült ugyanakkor, hogy a valóságban ezek a járművek két és félszer több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint laboratóriumi körülmények között.

Boris Johnson miniszterelnök támogatja az atomenergiát, de leállította a suffolki Sizewellbe tervezett új atomerőmű finanszírozását, amelyet egy francia állami cég, az EDF Energy építene. Ugyanakkor 525 millió fontot különítettek el a jelenlegieknél jóval kisebb méretű atomreaktorokhoz, amelyeknek megépítéséért a Rolls-Royce vezette konzorcium lobbizott.

Az ország jelentősen növelné az alacsony szén-dioxid-tartalmú hidrogének termelését, amely a nehézipar és más ágazatok dekarbonizálásának kulcsfontosságú eleme lenne. Célul tűzte ki, hogy 2030-ig 5 gigawattnyi elektrolizáló kapacitással rendelkezzen a hidrogén előállításához, összehasonlításképp: az EU-ban ez a cél 40GW). Születtek javaslatok egy 2025-re megvalósítható „hidrogénvárosról" is, amely otthonok tízezreit látná el a fűtéshez és főzéshez szükséges energiával.

Egy másik cél szerint 2028-ra évente 600 000 hőszivattyút telepítenének az otthonokba és középületekbe, 2040-ig pedig négyszeresére növelnék a tengeri szélerőművek kapacitását.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek