Az óránkénti ezer kilométeres sebességet is elérte a legújabb dél-koreai szupervonat

Alig telt el pár nap azóta, hogy a Virgin Hyperloop először tesztelte utasokkal légpárnás kapszuláját a nevadai sivatagban, máris itt a hír a dél-koreaiak hypertube vonatáról, amely még az 1000 kilométer/órás sebességet is meghaladta a múlt heti teszten. 

A Koreai Vasúti Kutatóintézet (KORAIL) jelentette be, hogy a vákuum-szerű környezetet fenntartó csőrendszerben áthaladó vonat a világon elsőként elérte az 1019 kilométer/órás végsebességet, amely ezzel jócskán meghaladta a legelső tesztjük által mért 714 kilométer/órás sebességet is. Dél-Korea azt reméli, hogy 2024-ben élesben is elindíthatja majd az első ilyen hyperloop-járatot, amely három óráról 30 percesre csökkenti az utazási időt Szöul és Dél-Korea második legnagyobb városa, Puszan között – írja cikkében az Independent.

Dél-Koreának már vannak nagy sebességű vonatai, amelyek az előbb említett útvonalon futnak, de a kormány arra törekszik, hogy ez a járat minél hamarabb sokkal inkább szuperszonikus legyen.

Forrás: Korean Railroad Research Institute

A fentebb említett forradalmi technológiát egyébként Elon Musk, a SpaceX űripari vállalkozás alapítója javasolta először 2013-ban, aki aztán időhiány miatt nem foglalkozott ezzel a projekttel. Azóta viszont több vállalat és startup vállalta a kihívást, a legígéretesebbek pedig a Hyperloop TT és a Virgin Hyperloop ígérkezik – utóbbi cégről épp a múlt héten írtunk, két munkatársuk ugyanis 15 másodperc alatt tette meg az 500 méteres tesztpályát egy légpárnás kapszulában a nevadai sivatagban, miközben elérte a 172 km/órás sebességet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek