Kimcshi válságba került Dél-Korea, az árak pedig az égbe szöktek

Dél-Korea valószínűleg egy kulináris katasztrófával néz majd szembe ősz végén, mikor kezdetét veszi a kimdzsang-szezon, vagyis a kimcshikészítés időszaka. Az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása miatt a hazánkban kínai kel néven árult káposzta nagy része tönkrement a dél-koreai földeken, így ami megmaradt, az nagyon kevés és rendkívül drága.

Forrás: Unsplash.com

Az országban idén rendellenesen hosszú volt az esős évszak, és ha ez még nem volna elég, három tájfun is lesújtott a termőterületekre. Ennek eredménye, hogy nagy mennyiségű káposztatermést veszett kárba, az árak pedig egy pillanat alatt megnégyszereződtek – írja a FoodandWine.com.

Normális esetben a dél-koreaiak ebben az időszakban, vagyis október és november között, a betakarítást követően felhalmozzák a friss káposztát és nekiállnak kimcshit készíteni. A fermentált, csípős káposzta nagyon sokáig eláll, ha szakértő kezek készítik, de utánpótlás mindig szükséges, mert szinte minden étkezéshez ezt eszik. Készítenek belőle levest, ragut, sós palacsintákat, kimcshis sült rizst és egyéb finomságokat.

Ezekben a szép cserépedényekben (ongi) rakják el a különboző kimcshiketForrás: Pixabay.com

De hogy ebben az évben mi lesz, azt még senki nem tudja biztosra. „A káposzta ára az egekben van" - mondta az egyik házi kimcshi-készítő a helyi sajtónak. "Meg kellett dörzsölnöm a szemem, mert azt hittem, rosszul látom az árakat a boltban."

A dél-koreai kormány már tett lépéseket az ügyben, és létrehoztak egy úgynevezett „kimcshi mentőprogramot", amely mintegy 300 000 fej káposzta költségének 30 százalékát fedezi, hogy csökkenteni lehessen a városi árakat, és hogy egyben támogassák a vidéki gazdálkodókat is. Közben a szövetségi vezetők csökkentették a kínai import káposzta vámjait, hogy ez a zöldség - bár nem annyira kedvelt, mint a helyi koreai fajta - kipótolja a kereslet egy részét.

A kimcshikészítési időszak, vagyis a kimdzsang egy közös, nagyszabású programForrás: Pixabay.com

Magyarországon is egyre több helyen kapható kész, Koreából importált kimcshi a japán és koreai élelmiszerboltokban, de sok helyen házi készítésű, kis és nagy kiszerelésű kimcshit is találni.  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek