Dél-Korea az időjárás manipulálását tervezi és Kínát is bevonja a buliba

Elég merészet akar húzni Dél-Korea. A főváros rossz levegőminőségén mesterséges esővel szeretne javítani, a kivitelezésbe pedig Kínát is bevonja. Kérdés, hogy mennyire jó ötlet belepiszkálni az időjárásba.

Dél-Korea szerint Kína a hunyó, vagyis tőlük jön át a Sárga-tenger felett az a nagy mennyiségű szálló por, mely Szöul katasztrofális levegő minőségét okozza, írja a köpönyeg.hu. A helyzet persze nem ennyire egyértelmű, mivel a dél-koreai autók is nagyon sokat rontanak a helyzeten.

SzöulForrás: manuzoli/Pixabay

Noha Kínát hibáztatja, Dél-Korea mégis tőle vár segítséget, mivel az ottani tudósok már januárban megpróbálkoztak mesterséges esőt előidézni, igaz, egyelőre sikertelenül. Szöul azért is fordult Kínához segítségért, mert a Sárga-tenger felett fakasztott eső nemcsak a dél-koreai főváros, hanem Sanghaj levegőjén is javíthatna.

Az esőcsinálás egyébként nem új gondolat, már a vietnámi háború alatt is próbálkoztak effajta kísérletekkel. Az eljárás csöppet sem környezetbarát: lényegében annyi történik, hogy vegyszereket bevetve tudják némileg módosítani a csapadék lehullásának idejét és helyét – de a mennyiséget nem.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek