Először tesztelték utasokkal a villámgyors légpárnás repülő kapszulát

Először tesztelték utasokkal a hyperloop futurisztikus közlekedési rendszert a nevadai sivatagban vasárnap délután – írja cikkében a BBC. Az elképzelés szerint a közlekedési rendszer csöveken keresztül, légpárnákon lebegő kapszulákban extra nagy sebességgel utaztatná az embereket vagy árukat.

Forrás: Virgin Hyperloop

A Virgin Hyperloop cég két munkatársa 15 másodperc alatt tette meg az 500 méteres tesztpályát, miközben elérte a 172 km/órás sebességet. Ez azonban még mindig csak kisebb rekordja annak az óránkénti több mint ezer kilométeres sebességnek, amit a Virgin tervei szerint el akar érni.

Forrás: Virgin Hyperloop

Bár nem a Virgin Hyperloop az egyetlen cég, amely ezen a küldetésen dolgozik, eddig csak ők teszteltek utasok részvételével. Sara Luchian, a cég egyik vezetője is ott volt a fedélzeten, közvetlen az esemény után úgy foglalta össze személyes tapasztalatát, hogy az "pszichológiailag és fizikailag is izgalmas volt. Az út zökkenőmentes volt, és egyáltalán nem hasonlított a hullámvasúton utazáshoz. Bár a gyorsulás jóval intenzívebb volt, mintha ugyanezt a sebességet hosszabb úton kellett volna elérnünk".

Forrás: Virgin Hyperloop

Elon Musk, a SpaceX űripari vállalkozás alapítója 2013-ban állt elő a pneumatikus szállítási rendszer ötletével. Musk eredetileg a Los Angeles és San Francisco között tervezett nagysebességű vasút alternatívájaként javasolta a csőben akár 1200 kilométeres sebességre is képes kapszulákat, amelyek 30 perc alatt kötnék össze a két kaliforniai nagyvárost.

Forrás: Virgin Hyperloop

 2016-ban pedig arról lehetett olvasni, hogy elképzelése szerint néhány éven belül talán 12 perc alatt is meg lehet majd tenni az utat az Egyesült Arab Emírségek fővárosa, Abu-Dzabi és a 150 kilométerre fekvő virágzó városállam, Dubaj között, ha megvalósíthatónak bizonyul a sivatagban ez a közlekedési rendszer.   

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek