Kínában új földrajzi replika született

Kína a városreplikák és műemlékmásolatok hazája. Nemrégiben mi is írtunk a távol-keleti Párizsról, ezúttal pedig egy újabb rekonstrukcióról adunk hírt, igaz, ez nem város, hanem csak egy utca. Rajta sétálva azonban hirtelen Japánban találjuk magunkat - derül ki az insider.com cikkéből.

Az osakai Namba negyedForrás: apiguide/shutterstock.com

A mintegy száz méter hosszú, japán stílusú bevásárlóutca Fosan városában található, és egyes vélemények szerint olyan, mintha a tokiói Kabukicsó- és az osakai Namba-negyed keveréke lenne. A közlekedési lámpák és az utcatáblák is japán mintára készültek, emellett egy tokiói járat, a Sibujából Tamacsiba tartó 87-es busz egy megállójának utánzata is helyet kapott. A neonrajzok különböző, ismert japán animekaraktereket ábrázolnak, mint Astro Boy, Inuyasha vagy a Sailor Moon figurái.

Ami Kína duplikátumok iránti elkötelezettségét illeti: az egyik legambiciózusabb projekt a Sanghaj melletti "Egy város, kilenc település" nevű kezdeményezés, amelynek keretében hét városrészt rendeznek be különböző európai országok mintájára az Egyesült Királyságtól Hollandiáig.

A kínai kormány ugyanakkor egyre kevésbé nézi jó szemmel a hasonló ötleteket. Hiába kedvező az idő a helyi látványosságok népszerűsítésének és annak, hogy a világot az otthonunkból fedezzük fel, 2020 májusában közleményt adtak ki, mely megtiltja a plagizálást, utánzást és másolást, és helyette a helyi építészet népszerűsítését támogatja.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek