Felhő alakú, lebegő látogatóközpontot építettek a kínaiak zarándokhegyére

    Jiunvfeng Study-ként emlegetik azt a Taj-hegyen található hófehér, lebegőnek tűnő pavilont, amelyet látogatóközpontként építettek a zarándokok számára. A kínai Santung tartományban lévő Taj-hegy az „Öt nagy hegy" egyike, de a helyiek szerint egyben a legjelentősebb is, amit a napfelkeltével, a születéssel és a megújulással azonosítanak. A kínaiak által szentként tekintett Taj-hegy már több mint 3000 éve zarándokhely, ahova a mai napig sokan járnak imádkozni.

    A hófehér, lebegő látogatóközpont a Santung tartományban található hegygerincenForrás: ZY Studio

    Tavaly ősz óta magasodik a hegyvidéki erdők lombkoronaszintjén is túlnyúlva ez a fehér hártyaszerű burkolattal bevont építmény, amelyet mintha csak felfüggesztettek volna valahova, hogy állandóan készen állva menedéket nyújtson a megfáradt arrajáróknak, zarándokoknak. A kínai gad·line+ studio által tervezett szerkezet három fő részből áll: egy membránszerű tetőből, padlótól a mennyezetig érő üvegfalakból és egy stabil, vaskos kőzetű alapzatból.

    A pavilon légiesnek tűnő vázát a könnyű acélkeretnek köszönhetiForrás: ZY Studio

    Mindezt öt hónap alatt húzták fel, és ahogy tervezői fogalmaztak a DesignBoom-nak adott interjúban, a forma megválasztásban az ősi, kínai hagyományokat követték, hiszen "a nyugati világ által megteremtett kevesebb több elve és a japán kortárs építészet minimalista stílusa Kínában már évezredek óta létező rendezőelv". Tervezésekor arra törekedtek, hogy az emberek egy épített szerkezet belsejében is képesek legyenek megtapasztalni a körülöttük élő, lélegző természettel való harmóniát.

    A meditálásra, olvasásra berendezett vendégfodadó térForrás: ZY Studio

    Ezért a helyet is úgy választották ki a lebegő hatású installációnak, hogy annak fedélzetéről a hegyvidéki panorámát a lehető legnagyobb szögben és a legjobb magassági szinten lehessen élvezni. A látogatók egy kővel burkolt bejáraton léphetnek a felhő alakú pavilonba, amelynek két végét egy-egy ívelt üvegfalú terasz zárja. Utóbbiak Tajan város turisztikai hivatalának kérésére kerültek a tervekbe, hogy a látogatóközpont minél teljesebb kilátást biztosítson a szent hegyre és a Shenlong Grand Canyonra.

    A felhő közepébe vezető bejárat és az egyik végén található panorámateraszForrás: ZY Studio

    A felhő köztes, hosszúkás, meditálásra és olvasásra tervezett szakaszát könyvespolcokkal szerelték fel, egyik részébe egy bárt rendeztek be, mellette mosdóhelyiséget alakítottak ki, és számos széket illetve lépcsőkre szerelt puha ülőalkalmatosságot helyeztek el a belsejében. Ezekben ülve a természettől mindössze egy ablaküveggel elválasztott vendégeknek egy idő után abban az illúzióban lehet részük, mintha a fák tetején ülnének. Ha pedig valaki éjszaka a távolból nézi a kivilágított installációt, a fák lombkoronájának mozgása miatt az a téves észlelése támadhat, mintha egy hófehér, felhő alakú szerkezetet látna lágyan ringatózni a táj felett – teszi hozzá a Dezeen.com.

     

    Szóljon hozzá
    0 hozzászólás
    Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

    Utazzon!
    Az oldalról ajánljuk!