Amszterdam három kerületében megtiltották az airbnb-s lakáskiadást

Az amszterdami városvezetés úgy döntött, hogy három kerületből kitiltja az airbnb-s és más, hasonló bérleti lehetőségeket, a város többi részén pedig külön engedéllyel és évente legfeljebb 30 éjszakára lehet lakást kiadni turistáknak - adja hírül a lonelyplanet.com.

AmszterdamForrás: djedj/pixabay.com

A döntést felmérés előzte meg, melyből kiderült, hogy a lakók 75%-a támogatja az ilyen típusú bérleti tevékenységek betiltását Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde és Grachtengordel-Zuid kerületében. A város szerint ennek az az oka, hogy a helyeik nehezen viselik a turizmus nyomását, miután 15 amszterdami házból egy fent van az online bérleti piacon, és az utóbbi években erőteljesen nőtt a forgalom.

A többi kerületben az engedély feltételei közé tartozik, hogy az adott apartmanban laknia kell valakinek az év többi részében, és maximum négy embernek lehet kiadni, emellett jelenteni kell az önkormányzatnál, ha kivették a lakást.

Az európai szolgáltatási irányelv szerint egyébként csak akkor lehet egy szolgáltatást korlátozni, ha az ütközik a közérdekkel, a városi tanács tehát csak azokban a kerületekben léphet közbe, ahol az egyensúly bizonyíthatóan és nagyon elbillent.

Az Airbnb nyilatkozatában „mély aggodalmának" adott hangot amiatt, hogy „ezek a szabályok sértik a helyi lakosok alapvető jogait". Amszterdam két év múlva újra vizsgálja a kérdést, melynek során még több kerületben tilthatják meg a rövid távú lakáskiadást.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek