Makákók sterilizálásába kezdtek Thaiföldön, mert menekülésre késztetik a helyieket

Míg hazánkban a kóbor kutyák, macskák elszaporodása okoz gondot, Thaiföldön a makákók szaporodása is komoly probléma forrása. Lopburi városa éppen a makákóiról híres, emiatt turisták tömegei érkeztek a településre a világ minden tájáról. A látogatók folyamatosan etették és fotózták a nagyjából kétezres majompopulációt, most azonban, hogy a koronavírus-világjárvány miatt az ország április 4-én lezárta a határait, elmaradtak a látogatók. A majmok pedig az élelmezési próbálkozások ellenére is éheznek, ezért egyre erőszakosabban szereznek élelmet a helybeliektől.

A makákók eddig is híresek voltak arról, hogy ami megtetszett nekik, gyakran elvették az óvatlan turistáktól -illusztrációForrás: Erik Karits/Pixabay

Thaiföldi állatorvosok ezért a településen a makákók tömeges sterilizálásába kezdtek, mert az éhező állatok ma már rettegésben tartják a lakókat.

"Teljesen hozzászoktak ahhoz, hogy a turisták etetik őket. A városban most nincs lehetőség, hogy gondoskodjanak magukról. Erőszakosak lettek, a túlélésért küzdenek, amikor élelmet rabolnak az emberektől. Megszállják az épületeket, menekülésre késztetik a lakosokat" – magyarázta a hatósági állatorvos. "Szemben vadon élő társaikkal, a városi majmoknak nem kell élelmet keresniük, így több idejük marad a szaporodásra" – tette hozzá.

A hatóság a héten tágas ketreceket helyezett ki a város körül, ahová ínycsiklandó gyümölcsökkel csalogatják be a makákókat.

Azt remélik, nagyjából 300 állatot tudnak majd így csapdába ejteni. A makákók a ketrecekből a műtőasztalra kerülnek, ahol egyedi azonosítót tetoválnak rájuk, a hímeknél vazektómiát végeznek, a nőstényeknél pedig elkötik a petevezetéket. Az alvó majmok egy éjszakát kapnak a felépülésre, majd visszaviszik őket a közösségeikbe. A következő két hónapban ötszáz majom sterilizálását tervezik, ami nem veszélyezteti a populációt, csak lelassítja a városi élethez szokott csoportok növekedését – írja az MTI.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek