Roosevelt elnök szobrát is eltávolítják a híres múzeum lépcsőjéről

Mi is hírt adtunk arról, hogy az Egyesült Államokban kitört zavargások kapcsán az angliai Bristolban a tüntetők Edward Colston rabszolgakereskedő szobrát a folyóba dobták. Most úgy tűnik, hamarosan a New York-i Amerikai Természettudományi Múzeum lépcsőjén magasodó Theodore Roosevelt elnök lovasszobrától is búcsút vehetünk. A múzeum azért távolítaná el a műemléket, amelyen a nemzet 26. elnöke látható, mert az egyik oldalán egy őslakos amerikai áll, a másik oldalán pedig egy afrikai származású ember. A polgármesteri hivatal bejelentette a jóváhagyást. A bejelentés több állam küzdelmeként szolgál a konföderációs emlékek és egyéb ellentmondásos szobrok eltávolításának kezelésével kapcsolatban – írja a CNN. 

Nyolcvan év után a közkedvelt múzeum bejáratánál álló Roosevelt elnök szobra is eltűnhetForrás: Sean Pavone/Shutterstock

"Az Amerikai Természettudományi Múzeum engedélyt kért a Theodore Roosevelt-szobor eltávolítására, mert a fekete és az őslakos embereket alárendelt, faji szempontból alacsonyabb rendű emberekként ábrázolja " – mondta Bill de Blasio polgármester irodája. "A város támogatja a múzeum kérését. Ez helyes döntés és a megfelelő idő ennek a problémás szobornak az eltávolítása" – fűzte hozzá.

Míg Rooseveltre odaadó természettudósként és a természettudományról szóló munkák szerzőjeként ünnepelt személyiségként tekintenek, a szobor ugyanakkor "egy olyan faji hierarchiát is közöl, amelyet a múzeum és a lakosság régóta zavarónak talál" – fejtette ki weboldalán egy sajtóközleményben a múzeum.

Még nem került meghatározásra az eltávolítás, és a polgármesteri hivatal továbbra is dolgozik a következő lépéseken. A múzeum szerint a „Theodore Roosevelt lovas szobra" címet viselő műemlék elkészítésére 1925-ben adták ki a megbízást, amit 1940-ben adtak át Roosevelt legnagyobb emlékműveként az államban.

A szobor megértése érdekében fel kell ismernünk országunk tartós faji megkülönböztetésének örökségét, valamint Rooseveltnek a faji kérdésekre vonatkozó, zavaró nézeteit – írták a sajtóközleményben.

"El kell ismernünk a múzeum saját tökéletlen történelmét is. Ez az erőfeszítés nem mentesíti a múltat, de alapot teremthet a becsületes, tiszteletteljes és nyílt párbeszédhez" – fűzték hozzá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek