New York-ban gigantikus aszfaltfestménnyel tisztelegnek az egészségügyi dolgozók előtt

New York utcai művészetének gazdag hagyományai vannak, aminek a jelenlegi koronavírus-járvány sem szabott gátat. Valójában még inspirálta is a művészeket, akik a pandémiára adott válaszként plakátok felállításával, falfestményekkel sőt, utcai szemétgyűjtők díszítésével reagáltak az eseményekre. Most pedig elkészült a legnagyobb és leglátványosabb művészi alkotás, egy közel 2000 négyzeteres aszfaltfestmény, amely Queens egyik teljes parkolóját lefedi.

A Queens Museum és a New York State Pavilion között, New York egyik legnépszerűbb helyén, a Flushing Meadows-Corona Parkban található festmény Jorge Rodriguez-Gerada művész alkotása, ami egy maszkot viselő, sürgősségi osztályon dolgozó orvos portréját jeleníti meg.

A kép a koronavírusban elhunyt emberek tízezreinek emlékére készült, és egy adott személyre utal. Dr. Ydelfonso Decoo, az első orvosok egyike volt, aki az életét vesztette a vírussal való küzdelem során. 

Jár a hatalmas tisztelet és az óriási festmény az egészségügy minden dolgozójának, és azoknak, akik életüket vesztették a koronavírussal folytatott küzdelmük soránForrás: Jorge Rodriguez-Gerada/Facebook

Az orvos a SOMOS Community Care-nél dolgozott, egy olyan egészségügyi hálózatnál, amely elsősorban olyan latin és kínai bevándorló orvosokból áll, akik a hátrányos közösségekben élő betegeket kezelik.

Noha Rodriguez-Gerada megjelenítésében szereplő figura maszkot visel, a szemei Dr. Decoo képei alapján készültek.

Rodriguez-Gerada számára nem volt idegen a szó szerint hatalmas munka megalkotása: 2008-ban hasonló méretű képet készített az akkori elnökjelölt, Barack Obamáról egy barcelonai strandon 650 tonna homokból és kavicsból. Egy másik, 2014-es alkotása – ami a Washington DC-i Nemzeti Bevásárlóközpont számára készült, és amellyel Amerika sokszínűsége előtt tiszteleg – olyan nagy volt, hogy az űrből is látható volt – írja a Time Out magazin.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek