Ismét felütötte a fejét a koronavírus a tengerparti országban

Több mint egy hónap után újabb koronavírus-fertőzést regisztráltak Montenegróban, pedig az Adria-parti ország néhány hete megszüntette a járványhelyzetet, és koronamentes övezetnek kiáltotta ki magát. A többi nyugat-balkáni országban is nő a fertőzöttek száma - írja az MTI.

Sveti Stefan strandForrás: Shutterstock / Készítette: sosn-a

Az új montenegrói fertőzött a múlt héten Bosznia-Hercegovinában járt, ott kaphatta el a vírust. A beteg jelenleg otthoni karanténban tartózkodik. Montenegró még így is alacsony megbetegedésszámmal rendelkezik – így összesen 325 fertőzést regisztráltak a járvány megjelenése óta.

Más balkáni országokban még ennél is rosszabb a helyzet: Szerbiában egy nap alatt 12 251-ről 12 310-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. A szomszédban már a koronavírus-járvány második hullámára készülnek, azaz megkezdték a következő évre vonatkozó tananyag felvételeit a virtuális oktatás számára.

Koszovóban az utóbbi 24 órában 1437-ről 1486-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Egy gazdasági kutatóintézet szerint a koszovói költségvetés március és május között 133 millió euró bevételtől esett el a járvány miatt, ami 28,2 százalékos csökkenést jelent az előző év ugyanezen szakaszához képest.

Észak-Macedóniában vasárnapról hétfőre 3895-ről 4057-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A korábbi bejelentésekkel ellentétben Észak-Macedónia mégis megengedte, hogy a Görögországba tartók áthaladhassanak az országon, ám ezt csak szigorú szabályok betartása mellett tehetik.

A turisták kizárólag a kijelölt határátkelőket és autópályákat használhatják, valamint legfeljebb öt órán belül el is kell hagyniuk Észak-Macedóniát.  

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2950-ről 2995-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az itt élő emberek kezdetben féltek a járvány következményeitől, emiatt a szokásosnál feszültebbek, stresszesebbek voltak, és a tanácsadóktól kértek segítséget a helyzet kezelésére. Az utóbbi napokban csökkent a hívások száma, ami a szakértők szerint azt jelenti, hogy csillapodott a pánik az országban.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek