Víz alatti múzeum nyílik az ausztráliai Nagy-korallzátonynál

  Részlegesen vagy teljesen elmerült szobrokból és installációkból álló víz alatti múzeum készül az ausztráliai Nagy-korallzátonynál több helyszínen.

  A brit szobrász és környezetvédő aktivista, Jason deCaires Taylor tervei szerint készült múzeum célja, hogy megváltoztassa az értékrendünket, és hogy a tengerre ne úgy gondoljunk, mint ami magától értetődően adott a számunkra, hanem mint valamire, ami szent, amit meg kell védenünk - írja a The Guardian honlapja.

  A Great Barrier Reef Ausztrália partjainálForrás: pixabay.com

  A projekt részeként egy napenergiával működő fiatal bennszülött lány szobrát helyezik a vízbe, ami a víz hőmérsékletváltozásaival összhangban a színét változtatja majd, figyelmeztetve az óceán kritikus felmelegedésére. A tengeri szirénnek (Ocean Siren) nevezett szobor idén decembertől lesz látható, és működéséhez az Ausztrál Tengeri Tudományi Intézet aktuális vízhőmérsékleti adatait használják majd. A szobor dagálykor a víz alatt lesz, és csak apálykor kerül a felszínre.

  Az új múzeum részeként egy nagyszabású "korall üvegház" is épül a John Brewer-zátonyon, amely várhatóan röviddel a tengeri szirén után fog megnyitni. Ezt több mint 2000 korallnövendékkel fogják beültetni. Az installációt még a korallok ívása előtt létre fogják hozni, hogy megtelepedhessenek rajta a korall lárvák.

  A hőmérsékletváltozást mutató szirénForrás: Jason deCaires Taylor / Facebook.com

  Az egyik környékbeli szigeten, a Magnetic Islanden a zátony tudományának történetét bemutató kiállítást helyeznek majd el, ami várhatóan 2021 januárjától lesz látható. Egy őslakosok által lakott szigetre, a Palm Islandre is terveznek egy kiállítást a helyi lakosokkal együttműködve, hogy fellendítsék a helyi turizmust.

  DeCaires Taylornak múlt évben a Maldív-szigeteken is nyílt egy hasonló víz alatti múzeuma, de vannak művészeti alkotásai Spanyolországban, Mexikóban, és az Egyesült Királyságban is.

  A korábbi munkáihoz hasonlóan deCaires Taylor ezúttal is azt reméli, hogy a múzeum hatással lesz a környezetvédelmi politikáról szóló vitákra.  

  „Óceánjaink gyors változáson mennek keresztül, és óriási fenyegetésnek vannak kitéve, a víz emelkedő hőmérsékletétől kezdve a savasodáson keresztül, a nagy mértékű szennyezésig" - mondta. „A víz alatti múzeumnak részben az a célja, hogy megváltoztassa az értékrendünket, hogy a tengerre ne úgy gondoljunk, mint ami magától értetődően adott a számunkra, hanem mint valamire, ami szent, amit meg kell védenünk."

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek