Ezer hableány-szobor mentené meg a floridai korallzátonyokat

Egy gigantikus környezetbarát művészeti projekt keretében ezer hableány-szobrot és mesterséges zátonyokat terveznek telepíteni Florida eltűnőben lévő korallzátonyai helyére, hogy az élőlények újra megtelepedhessenek rajtuk. 

Ron Nash/1000 Mermaids

Florida partjainak közelében található a világ harmadik legnagyobb kiterjedésű korallzátonya, ami sokkal gyorsabban pusztul, mint más hasonló képződmények – például az ausztráliai Nagy-korallzátony.

Az ökoművészeti projekt célja, hogy a víz alá merülő turistákat elterelje a még épen maradt zátonyokról, amelyeknek így lenne idejük regenerálódni. A hableány-szobrok fenntartható betonból készülnek kézzel, és környezetbarát anyagokból épített mesterséges zátonyokon ülnek. Ez utóbbiak felülete úgy lett kialakítva, hogy könnyen megtelepedhessenek rajta az élő korallok és más élőlények. Az alkotók azt remélik, hogy az elpusztult korallok így visszaépülhetnek.

A szobrokat az öntvények készítésével foglalkozó Ernest Vasquez és Sierra Rasberry alkották, az után, hogy egy ügyfelük a feleségéről mintázott hableány-szobrot rendelt meg tőlük a yactja számára. Mire a szobor elkészült, a megrendelő csődbe ment, a felesége elhagyta, majd börtönbüntetésre ítélték. Vasquez megkérdezte, mi legyen a szoborral, amire azt válaszolta: "Nem érdekel, dobja az óceánba".

És ekkor a művésznek bevillant egy víz alatti hableány-szobor park képe. Múlt év augusztusában már 18-at fel is állítottak a víz alatt, ez azonban a projektnek csak a kezdeti szakasza. Az alkotók nem kevesebb, mint 1000 szobrot tűztek ki célul – írja cikkében a Lonely Planet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek