Két hónap elteltével énekelve ünnepelnek az alkoholtól idáig eltiltott lakosok

A Dél-afrikai Köztársaságban szokatlan megszorításokat hoztak a járvány megfékezésére, melyek enyhítését az emberek most önfeledten ünneplik országszerte. Rögvest hosszú sorok alakultak ki az alkoholt árusító üzletek elött, ugyanis napokkal ezelőtt megszüntették az eladásra vonatkozó korlátozást, amit két hónappal korábban vezettek be.

Sokan az utcán ünnepeltek de az alkoholt csak otthon fogyaszthatták el - illusztrációForrás: StockSnap!Pixabay

Az alkoholtilalom ugyanis lehetővé tette, hogy a rendőrség és a kórházak jobban összpontosítsanak a járvány elleni küzdelemre. Az alkohol miatti erőszak sajnos óriási probléma az országban.

Az elnök jelentette be, hogy június 1-jétől folytatódhat az alkohol értékesítése, de csak 09:00 és17:00 óra között, péntek, szombat és vasárnap kivitelével. Az alkoholt pedig csak otthon lehet elfogyasztani. Sokan örültek a tilalom feloldásának, azonban jó néhány politikus kritizálta a döntést. "Az alkohol pusztít, elpusztítja a családokat, az életet, az alkohol hozzájárul a szexuális erőszakhoz és a betegségek terjedéséhez" – emelték fel többen is a hangjukat.

Dél-afrikai tanulmányok valóban alátámasztják az érvelést és bizonyítják, hogy sok alkalommal az alkohol volt a fő tényező a vidéken elkövetett bűncselekmények esetében, beleértve a gyilkosságot, a nemi erőszakot és a fegyveres támadásokat.

A hatóságok arra figyelmeztették a lakosokat, hogy ne rohanjanak a boltokba, inkább fokozatosan intézzék a vásárlásaikat, így elkerülhetik a tömeget, csökkentve a fertőzés kockázatát. A felhívást úgy tűnik, kevesen vették figylelembe, és ilyen kitörő örömmel fogadták, hogy újra vásárolhatnak szeszesitalt.

Az orvosok és a rendőrség szerint a tilalom nagymértékben hozzájárult a veszteségek csökkenéséhez. Az ország sörfőzői és borászai azonban panaszkodtak, hogy kiszorítják őket a piacról, és a kormány is elvesztette bevételeit az adó beszedésének hiányában. A hatóságok jelenleg a világ egyik legsúlyosabb lezárásának további enyhítésén dolgoznak, de az iskolák tervezett újbóli megnyitását további egy héttel elhalasztják.

Annak ellenére, hogy a korlátozások enyhültek Dél-Afrikában, a koronavírus fertőzöttsége továbbra is növekszik, és az országban az orvosi eszközök hiányával is küzdenek. Eddig több mint 32 000 koronavírusos- és 683 halálesetet jelentettek – írja a BBC.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek