Thaiföld egyelőre ezért nem akarja megnyitni országhatárait a turisták előtt

Míg több ország azon ügyködik, hogy kidolgozza a turisták fogadására irányuló terveit a nyári hónapokra, Thaiföld nem tartozik közéjük. "Még mindig magas riadókészültség alatt állunk, ezt egyszerűen még nem engedhetjük meg" – mondta a Thaiföldi Turisztikai Hatóság (TAT) igazgatója, Yuthasak Supasorn. "Meg kell vizsgálnunk, mely országból jöhetnének turisták, és hogy hol javult a helyzet, emellett az is kérdéses, hogy a saját vállalkozásaink hajlandóak-e fogadni a turistákat az új normáknak megfelelően" – tette hozzá.

Rengeteg magyar turista kedvenc helye is ez a távolkeleti országForrás: Michelle Maria/Pixabay

A Phuket Nemzetközi Repülőtér egyelőre zárva marad, és a helyiek még nem utazhatnak szabadon. Az ország azonban szeretné újraindítani a belföldi turizmust, és egyes szállodák és üdülőhelyek – például a Hua Hin, a Bangkoktól kb. 125 mérföldre délre fekvő tengerparti üdülőhely – már engedélyt is kaptak a thaiföldi látogatók fogadására.

A nemzetközi látogatók felé való nyitás azonban más történet. Addig továbbra is minden áll, amíg az országos Covid-19 Helyzetigazgatási Központ (CCSA) nem engedélyezi a határok megnyitását. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Thaiföld a járvány kitörése óta, márciustól 3 054 fertőzöttről és 57 halálesetről számolt be.

A hónap elején a thaiföldi kabinet bejelentette, hogy az országban korábban meghozott korlátozásokat június 30-ig meghosszabbítják, azaz országos szinten továbbra is kijárási tilalom van este 11 óra és hajnali 4 óra között. A kijárási tilalmat megszegőket akár 20 000 thai baht, azaz közel 200 000 forintnyi bírsággal is sújthatják. 

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy Thaiföld továbbra is szigorúan zárva tart a nap folyamán – néhány üzlet, múzeum és turisztikai látványosság már megnyílt. A vendéglőkbe már be lehet ülni, de alkoholt nem szolgálnak fel, és a betérőknek legalább 1,5 méterre távolságot kell tartaniuk egymástól. A bárok és éjszakai klubok továbbra is zárva maradnak, míg a vidámparkok, gyógyfürdők és mozik valószínűleg júniusban nyílnak meg újra. Ha Thaiföld újra kinyitja kapuit a nemzetközi látogatók előtt, azt fokozatosan fogja megtenni. Az ország csak olyan nemzetekkel kötött kétoldalú megállapodásokat mérlegel, amelyek csökkenő számú koronavírusos esetet mutatnak.

A látogatók majd csak zárt és elkülönített területeken tartózkodhatnak, ahol az egészségügyi körülmények könnyen ellenőrizhetők. Ezek a vakációk egyfajta luxuskaranténnak tűnhetnek olyan üdülőhelyekben, mint például Koh Pha Ngan és Koh Samui.

Noha számos vállalkozás pénzügyi nehézségekkel küzdött a külföldi turisták nélkül, van néhány apró pozitív eredmény az ország egész területén, ami kifejezetten a természetet érinti. Az állatok visszatértek olyan helyekre, amelyeket korábban az emberek foglaltak el. Hat év óta először a zöld teknősök tojásokat raktak le Koh Samui tengerpartján. Az állatok újbóli megjelenése új szabályok alkotását hozta magával, amelyek szerint nemzeti parkjaikat évente két-három hónapra bezárják a fenntartható turisztikai célok elérése érdekében – írja a Travel and Leisure. 



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek